Aarhus Universitets segl

Lyd og smag i hjernen: Modulering af auditive effekter på madperception og spiseadfærd

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Spisning er muligvis den mest livskritiske, multisensoriske oplevelse vi møder dagligt. Dog er informationsbidraget fra specifikke sensoriske modaliteter, især lyd, blevet yderst negligeret og ikke udnyttet nok for at besvare det essentielle spørgsmål om hvorfor folk spiser hvad de spiser.
Det unikke interdisciplinære projekt har til formål at muliggøre et større paradigmeskift i vores forståelse omkring fundamentale neurale mekanismer i hørelse og madperception ved at blotlægge, hvordan lyd kan påvirke hjernens afkodning af smag og madbelønning såvel som vores efterfølgende spiseadfærd.
Hensigten med forskningen er at blotlægge, hvordan lyd kan påvirke hjernens afkodning af smag og madrelateret belønning ved at kombinere psykologiske, neurologiske, beregningsmæssige, og sensoriske forskningsmetoder. For at forme folks kognitive og emotionelle reaktioner til mad, tilstræber vi med denne nye grænsebrydende tilgangsmåde at bidrage substantielt til vores viden om hvordan hjernen integrerer information på tværs af flere sensoriske modaliteter. Ligeså vigtigt kan projektets resultater hjælpe med at formilde den nuværende diet-baserede offentlige sundhedskrise på verdensplan ved at introducere lyd som et nyt redskab for at nudge sunde madvalg og spiseadfærd derhjemme såvel som i offentlige spisemiljøer.

Finansiering: Faculty of Science and Technology AU Start Grant

Samarbejdspartnere: Crossmodal Research Laboratory, University of Oxford, UK; Department of Computer Science, York, St John University, UK; Music in the Brain CoE AU; Centre of Art and Science, Universidad de Tres de Febrero, Argentina; Department of Marketing, Norwegian Business School, Norway.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/09/201801/10/2021

ID: 149028621