Laboratory for Past Disaster Science - fase 1

  • Riede, Felix (Projektleder)
  • Dev, Satya (Deltager)
  • Oppenheimer, Clive (Samarbejdspartner)
  • Grattan, John (Samarbejdspartner)
  • Nordvig, Mathias (Deltager)
  • Torfing, Lisbeth H. (Deltager)
  • Hoffmann, Thomas (Deltager)
  • Dietrich, Jan (Deltager)

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Vulkanudbrud of kulturforandring i fortiden. Tværkulturel kontekst for Laacher See udbruddets indflydelse på senglaciale jæger-samlere i Sydskandinavien.
I 10.966 f. Kr. gik Laacher See-vulkanen i det vestlige Tyskland i udbrud. Udbruddets enorme askelaviner dækkede egnene i nærheden, mens aske samtidigt blev spredt over store områder af Europa. Dette ubrud må have gjort stort indtryk på det palæolitiske jæger-samlerfolk, og specielt de små pionerjægergrupper i Sydskandinavien blev påvirket af askenedfaldet. Umiddelbart efter udbruddet opstod der nemlig i dette område den såkaldte Bromme-kultur, Danmarks første hjemmehørende stenalderkultur. Kan vi tilnærme os, hvordan og hvorfor disse og andre jæger-samler i fortiden reagerede på den slags vulkanske begivenheder? Med sine lammende og økonomisk katastrofale konsekvenser viste det mindre udbrud af den islandske vulkan Eyjafjallajökull i 2010 for eksempel tydeligt, at det ikke blot er udbruddets styrke, der betinger, hvordan mennesker bliver påvirket, men snarere dets sammenspil med de unikke historiske og samfundsmæssige kontekster. Derfor forsøger dette projekt at kombinere humanistiske, tværkulturelle og naturvidenskabelige perspektiver på traditionelle samfunds håndtering af vulkanske begivenheder med lokale arkæologiske vidnesbyrd om Bromme-kulturen. Dermed skaber projektet en global fortolkningsramme med udgangspunkt i traditionelle samfunds sårbarhed overfor vulkanudbrud for derigennem bedre at kunne forstå Laacher See-udbruddets specifikke rumlige, kronologiske, sociale og kognitive implikationer.
Projektet er financeret af Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation (11-106336).
AkronymLaPaDiS
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/07/201130/06/2013

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.