Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kvalitetskød fra miljørigtige krydsningskalve

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Som noget helt unikt og nyskabende vil projektet foretage storskala-registrering af spisekvalitet, foderudnyttelse og klimabelastning i dansk slagtekalveproduktion. Med disse registreringer til rådighed kan vi, som noget nyt i Norden, beregne genomiske avlsværdital for, hvor egnet den enkelte kødkvægstyr er til krydsning med malkekvæg. Disse avlsværdital er forudsætningen for et avlsprogram med sikker udvælgelse af de bedste kødkvægstyre. Resultatet er krydsningsslagtekalve, som har markant højere genetisk potentiale for spisekvalitet, foderudnyttelse og klimabelastning, hvilket giver et løft af hele den danske slagtekalvesektor. Projektet leverer genomiske avlsværdital for tyre af racerne Dansk Blåkvæg, Charolais og Angus. Styrken ved en avlsmæssig forbedring er, at værdien akkumuleres over år. Vi forventer, at krydsningskalvenes niveau 10 år efter projektets afslutning betyder, at foderforbruget er reduceret med 290 kg tørstof/kalv, metanudledning reduceret med 49 kg CO2 ækv./kalv og intramuskulært fedt er øget med 0,36 procentenhed. Den samlede effekt af projektet forventes at give en øget indtjeningen på 238-266 mio. kr. i år 10 efter projektets afslutning. Alle centrale spillere i kæden fra jord til bord er involveret for at sikre en implementering, der rækker langt ud over projektperioden. Resultatet af dette projekt vil være kalvekød, som er mere velsmagende, belaster kloden mindre og sikrer producenten en højere fortjeneste.
Institut for Fødevarer er ansvarlig for arbejdspakke 1- BEDRE SPISEKVALITET (AU-Food: Margrethe Therkildsen (arbejdspakkeleder); SEGES: Rasmus S. Stephansen; Danish Crown: Per Svane Knudsen; Frontmatec: Mette Chrisetensen)
Formål: Udvikling af metode til registrering af spisekvalitetsegenskaber i stor skala.
Fra litteraturen er det velkendt, at intramuskulært fedt (IMF) er et godt mål for kødets smag. Kødets mørhed kan måles ved overskæring af kødet (Shear Force). I projektet vil vi måle Shear Force og intramuskulært fedt på 1.000 dyr med henblik på, vha. billedteknologi, at udvikle en model til prædiktion af disse egenskaber. Dette vil muliggøre en indirekte og prisbillig registrering af spisekvalitet i meget stor skala på slagterier.

Finansiering: GUDP samt medfinansiering fra alle deltagende partnere

Samarbejdspartnere: SEGES, AU-MBG, Danish Crown, VikingDanmark, VikingGenetics, Alflex, Frontmatec
Kort titelFutureBeefCross
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/01/201931/12/2022

    Forskningsområder

  • kød, Kvalitet, møljø, krydsningskalve

ID: 148316508