Grøn Stevia – økologisk sødemiddel til fødevareprodukter

Projekter: ProjektForskning

  • Dairy Fruit A/S
  • DSS-Silkeborg
  • Økologisk Landsforening (Partner)
  • Thise Mejeri ApS
  • CEBI-Invest ApS
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Projektets mål er at udvikle et dansk økologisk stevia-produkt, dvs. et nul-kalorie naturligt sødemiddel til økologiske fødevareprodukter. Stevia-planter og udtræk heraf, der søder 300 gange mere end sukker, er i øjeblikket ikke godkendt som fødevare i EU, men det forventes indenfor relativ kort tid at blive godkendt, enten som almindelig fødevare eller som 'novel food'. Det er derfor nødvendigt at starte ’Grøn Stevia’ projektet allerede nu, for at være i en klar førerposition når godkendelsen kommer. Resultatet giver mulighed for at fremstille økologiske fødevarer sødet med økologisk steviol-glycosid fra økologisk dyrkede danske steviaplanter.
Projektet vil i fase 1 udvikle teknik til økologisk forsvarlig vandig ekstraktion af steviaplanten og til oprensning med membranfiltrering. Samtidigt screenes selektioner af steviaplanten for bedst egnede til dansk dyrkning.
I fase 2 udvikles et pumpbart høj-viskøst vandigt steviaprodukt som sødemiddel til brug i fødevarer. Der udvikles optimal dyrkningsteknik til dansk økologisk produktion. Til slut dyrkes testproduktioner i storskala til lancering af nye økologiske produkter sødet med stevia-produktet sammen med en række økologiske virksomheder.
Finansiering: GUDP
Samarbejdspartnere: Aarhus Universitet (projektleder); Dairy Fruit A/S; DSS-Silkeborg; Økologisk Landsforening; CEBI-Invest Aps; Thise Mejeri Aps.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/09/201331/05/2018

    Forskningsområder

  • stevia, sødemiddel

ID: 128986425