Aarhus Universitets segl

Gastrointestinal pacing in postoperative ileus

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Manglende tarmfunktion (postoperativ ileus, POI) beskriver en tilstand af slappe tarme uden nogen form for fordøjelsesfunktion. POI optræder ved næsten hver femte patient efter større tarmkirurgi fx for kræft og forårsager forlænget hospitalsopholdet op til 2 uger. Patienterne lider af kvalme, opkastninger og manglende afgang af luft og afføring. I værste fald bevirker POI, at patienterne udvikler alvorlige komplikationer som infektioner, blodpropper samt svækket immunforsvar. På nuværende tidspunkt findes der ingen effektiv behandling imod POI, og behandlingen er begrænset til symptomlindring.
Nyere studier tyder på, at elektrisk stimulering af tarmene med elektroder, der pacer direkte på tarmvæggen, er mulig. Disse studier har imidlertid ikke undersøgt effekten på nyopererede tarme. Præliminære dyreforsøg udført af vores gruppe med direkte stimulation af tarme postoperativt har imidlertid vist lovende resultater.
Projektet forventes at vise, at elektrostimulering af tarmene kan være en ny effektiv behandlingsform af POI. I projektet skal POI induceres i en grisemodel, og elektrostimulering af tarmene efter operation skal undersøges. Projektet vil således potentielt føre til forbedret behandling af POI og dermed mindske patienternes ubehag og risiko i forbindelse med fx større kræftkirurgi samt nedbringe omkostningerne ved forlængede indlæggelsesforløb.
Projektet er støttet af Det Frie Forskningsråd
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/03/2015 → …

ID: 129029466