Aarhus Universitets segl

Foods enriched with fish oil: Stability, nutrition and consumer acceptance

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Der kommer stadig flere beviser for at fiskeolie pga. dets høje indhold af omega-3 fedtsyrer sandsynligvis har en række positive effekter på vores sudnhed (f.eks forebyggende effekt på hjertekarsygdomme, Alzheimers, depressioner). Pga. den megen omtale er forbrugernes viden om omega-3 fedtsyrer øget betragteligt, hvilket har ført til et stigende indtag af fiskeoliekapsler. En anden møde at øge forbrugernes indtag af omega-3 fedtsyrer på, er ved at tilsætte fiskeolie til levnedsmidler. I andre Europæsike lande er der nyligt lanceret flere fødevarer med fiskeolie på markedet. Dette er ikke tilfældet i Danmark. Der kan være flere årsager til dette. Hos forbrugerne kan en barriere være den usikre situation mht. muligheden for at sundhedsan prise fødevarerne samt problemer relateret til en øget harskningstendens i produkter med fiskeolie, som vil føre til dannelse af en uønsket fisk og tran smag. Desuden mangler undersøgelser af, om forbrugeren optager omega-3 fedtsyrer ligeså effektiv fra fiskeolieberigede produkter som fra fiskeoliekapsler.
Formålet med dette projekt er at øge forbrugernes indtag af omega-3 fedtsyrer ved at tilvejebringe ny viden om, hvordan ovennævnte teknologiske og markedsmæssige barriere kan overvindes. På den teknologiske side fastlægges, hvordan holdbarheden og smagen i udvalgte produkter kan optimeres. På markedssiden undersøges forbruger- og producent holdninger. Ligeledes undersøges, hvad de nye EU regler vedr. sundhedsanprisninger vil betyde for fødevareproducenterne. Derudover sammenlignes biotilgængeligheden af omega-3 fedtsyrer fra fiskeolieberigede produkter og fiskeoliekapsler.
In English:
Concept and objectives of the project:
The overall aim of the project is to increase the intake of EPA and DHA in the Danish population by providing new knowledge about how to overcome the technological and marketing barriers against a successful launch of fish oil enriched products. In addition, the project aims at providing new knowledge about the bioavailability of EPA and DHA from different fish oil enriched food product. The sub-objectives of the project are therefore as follows:
1. To optimise the shelf life and sensory properties of three different fish oil enriched products: fish balls, yoghurt drink and fitness bar
2. To compare nutritional effects of EPA and DHA from two of these products (yoghurt drink and fitness bar) with that fish oil capsules in human beings. The nutritional effect of different omega-3 products will be compared by measuring the postprandial response (absorption and oxidative stress).
3. To investigate consumer and industry acceptance of fish oil enriched foods, providing the information required for an assessment of their market potential and public health impact.
AkronymFISHOIL/ScanOmega
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato13/10/200631/10/2007

ID: 129000938