Det overordnede formål med projektet er at identificere fænotypiske og genetiske markører for mælkens sammensætning med henblik på at kunne inddrage nye specifikke mælkekvalitetsegenskaber i det fremtidige avlsarbejde hos kvæg. Projektet er en betydelig udvidelse og teknologisk opgradering af det igangværende dansk-svenske ”milk genomics” projekt. Som en væsentlig del af udvidelsen kan nævnes a) bestemmelse af mælkens fedtsyresammensætning, b) anvendelse af en ny LC-MS-metode til bestemmelse af mælkens detaljerede proteinsammensætning, og c) opgradering af DNA-chip-teknologien svarende til 10 x udvidelse i antallet af DNA-markører. Projektet danner desuden en ramme for at undersøge muligheden for anvendelse af en hurtigmetode (Milkoscanner, FT-IR) til at forudsige mælkens detaljerede sammensætning i relation til mælkens sundhedsmæssige og teknologiske kvaliteter. Finansiering: Dansk Kvæg; partnere i projektet. Samarbejdspartnere: Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet; partnerne i Milk Genomics-projektet.