Differentiering af mælk, inklusiv økologisk, med muligheder udenfor kølekæden

Projekter: ProjektForskning

  • Arla Foods
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Interessen for økologiske fødevarer har været stigende de seneste år. Det samme har salget af økologiske mejeriprodukter. Dette giver grobund for udvikling af nye økologiske mejeriprodukter og nye markeder. Dette kunne især være UHT og laktose reducerede produkter som opbevares udenfor kølekæden. Kvalitet og stabilitet af UHT mælk er ikke kun afhængig af den mikrobielle aktivitet i mælken, men også sammensætningen af mælken har vist sig at have stor betydning for UHT stabiliteten.
Dette vil blive belyst ved at analysere ændringer i citrat, calcium fordeling, urea og pH i mælk, især ift. fodring og økologiske produktionsstrategier. Disse parametres effekt på stabiliteten af mælken vil blive analyseret (fx. micelle størrelse, ethanol stabilitet, valle protein denaturering, koagulerings egenskaber og proteolyse).
Målet med projektet er at få en forståelse for sammenhængen mellem produktionsformer på kvæggårdene, især ift. fodring, og mælke sammensætningen. Det vil bl.a. være parametre som pH, fedt syre og mineral sammensætning, organiske syrer samt citrat og urea. Dette vil give viden omkring mælkens funktionalitet, især ift. varmestabilitet og ændring under lagring.
Finansiering: GSST, Arla Foods
Samarbejdspartnere: Arla Foods
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201630/08/2019

ID: 129076693