DFF-green transmission project: Impact of plant-based diet on the consumption of health promoting microRNA’s

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Med de nuværende klimaændringer og øget behov for ressourcer, er tilgængeligheden af proteiner af høj kvalitet til konsum udfordret. Alternative plante-baseret proteinkilder er identificeret og deres anvendelighed til dels dokumenteret. Samtidig, ved vi også at animalsk-baseret fødevarer (f.eks. mælk) indeholder en række bioaktive komponenter, her i blandt exosomer (micro-vesikler) som indeholder microRNA (miRNA). Dette miRNA er vist at have sundhedsfremmende aktivitet. For at kunne gemmen føre en omlægning af kostens proteinkilder fra animalske til vegetabilske, mangler vi grundlæggende viden om disse sundhedsfremmende miRNA’er fra planter. Projektets formål er at tilvejebringe denne viden, både om oprindelse og tilstedeværelsen af exosomer og miRNA i plantebaseret fødevarer, men også om deres sundhedsfremmende effekter. Et vigtig aspekt i dette er også at undersøge exosomernes modstandsdygtighed under fødevarer fremstillingen. I en række forsøg vil projektet 1) klarlægge indholdet af exosomer og miRNA in planter med relevans som fødevarer; 2) bestemme modstandsdygtigheden af exosomerne og deres indhold under forarbejdningen af fødevarer ingredienserne og den humane fordøjelse; samt 3) generer viden omkring de sundhedsfremmende effekter af de plantebaseret exosomer og miRNA. Dette projekt er et vigtigt skridt på vejen til at ændre kostens proteinkilde til et mere grønt alternative, uden at kompromittere eksisterende sundhedsfremmende effekter.
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/01/202101/06/2024

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.