Projektdetaljer

Beskrivelse

En stor del af klimabelastningen fra malkekøer skyldes sygdomme som reducerer effektiviteten og holdbarheden. De mest betydende sygdomskomplekser er mastitis, stofskifte- og klovlidelser. De kan forebygges med mange forskellige tiltag, men forskning viser, at det sker for sjældent bl.a. fordi sygdomsforekomsten og sygdomstabene undervurderes.

For at motivere landmanden til at øge sygdomsforebyggelsen er der behov for værktøjer til overvågning af den sande sygdomsforekomst og til vurdering af de forebyggende tiltag i den enkelte besætning. Det kræver nye helhedstilgange til data-modellering, biologi, økonomi og beslutningsstøtte.

Projektet vil derfor udvikle to nye værktøjer, som kan give landmanden anvisninger til, hvordan sygdomme kan forebygges, ved at anvende information, der bygger på besætningens egne data:

1) et nyt system til besætningsspecifik sygdomsovervågning og tidlig forebyggelse (Surveil) og
2) et nyt beslutningsstøttesystem til prioritering af forebyggelsestiltag under hensyntagen til klima og økonomi (KlimaKS-dashboard).
AkronymKlimaKS
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/01/202231/01/2025

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.