Formålet med projektet er at undersøge, om det er muligt gennem avl at optimere indholdet af specifikke højværdiproteiner i mælk. Disse specifikke højværdiproteiner er mælkeproteiner med funktionalitet eller sundhedsmæssige applikationer, der sælges på det globale marked. Projektet bidrager med udvikling af avancerede metoder til bestemmelse af mælkens indhold af højværdiproteiner i forhold til at sikre stor kvalitet i målingerne. Disse bliver sidenhen kombineret med køernes genetiske baggrund for at kunne associere denne med information relateret til højværdiproteinerne. Yderligere anvendelse af kvantitativ genetisk modellering skal herefter sikre at hverken mælkekvalitetsparametre eller dyrenes sundhed kompromitteres.
Projektet skaber en vidensplatform for faktorer, der betinger fænotypisk såvel som genetisk variation i indholdet af individuelle højværdiproteiner i komælk, interaktionen mellem disse samt samspillet til nuværende avlsparametre. Projektet er første skridt til at vurdere, om der er et potentiale i forhold til at optimere sammensætningen af højværdiproteiner gennem avl.
Ønsket er at sikre produktion og forsyning af mælk som råvare med optimal kvalitet til udnyttelse af alle dens værdifulde komponenter. Det sker ved at anvende så produktive og robuste dyr som muligt, og dermed skabe optimale betingelser for øget indtjening gennem udnyttelse af alle mælkens værdiproteiner. Et øget fokus på udnyttelse af alle mælkens bestanddele åbner nye forretningsmuligheder, hvilket øger mælkens værdi til gavn for både mejeri og mælkeproducenter. Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Foods Ingredients
Samarbejdspartnere: Arla Foods Ingredients, Arla Foods amba, Institut for Molekylærbiologi og genetik-AU