Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Annatto – en bæredygtig biologisk fabrik til produktion af naturlige farver og sundhedsgavnlige komponenter

Projekter: ProjektForskning

  • Chr. Hansen A/S
  • Campinas Universitet
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Annatto er et farvestof, der ud¬vindes fra frøene af en tropisk busk og er derfor et naturligt farvestof. Frøene indeholder op til 5% farvestof, hvilket er 100-1000 gange højere end ind¬holdet af beta-caroten i gule¬rødder.
Annattofarve kan bruges til at give gul til rødlig farve til føde¬varer og kosmetik. I EU må an¬natto kun anvendes i nogle få fødevarer (f.eks. cheddarost), men i USA må annatto anvendes i alle fødevarer.
Stabiliteten af Annatto er lige¬som andre carotenoider følsom over for høje temperaturer og lyspåvirkning. Desuden er an¬nattofarve ikke opløseligt i sure væsker. Det undersøges derfor, hvad der sker under nedbrydningen af annatto, og hvordan stabi¬liteten og opløseligheden kan øges.
De metoder der bliver under¬søgt er bl.a.:
•At tilsætte antioxidanter
•Lave kemiske modifikationer på annatto
•Lave nye formuleringer af
Projektet er et samarbejde mellem Chr. Hansen Natural Color devision, University of Campinas, and Aarhus University
Finansiering: Innovationsfonden
Samarbejdspartnere: Chr. Hansen, Campinas Universitet - Brasilien
AkronymAnnatto
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201531/12/2018

ID: 129059345