Aarhus Universitets segl

Stig Purup

Adj. professor, Aalborg Universitet, Seniorforsker

Stig Purup
Se relationer på Aarhus Universitet

Profil

Mine hovedinteresser er anvendt cellebiologi, bioaktive komponenter og laktationsfysiologi.

Forskningen omfatter undersøgelser af indholdet af bioaktive komponenter i fodermidler og fødevarer og deres betydning for den ernærings- og sundhedsmæssige kvalitet. Der fokuseres på både naturligt forekommende stoffer, udefra kommende stoffer, og stoffer der er tilsat eller dannet i forbindelse med dyrkning, produktion, forarbejdning eller opbevaring. Betydningen af tilstedeværelsen og den fysiologiske virkning af de bioaktive komponenter for konsumenter og dyr klarlægges ved anvendelse af såvel in vitro celle-baserede modeller som dyremodeller.

Et særligt indsatsområde er bioaktive komponenter i naturlige biologiske væsker som f.eks. mælk, blod og plante- og vævsekstrakter. Aktuelle bioaktive komponenter af interesse er vækstfaktorer, hormoner, fedtsyrer, vitaminer, selenoproteiner, fytoøstrogener, mykotoxiner og polyacetylener. Den opnåede viden om bioaktive komponenter kan anvendes til udvikling af bedre metoder til forebyggelse og behandling af sygdomme hos mennesker og dyr, samt øget kvalitet og sikkerhed i fødevareproduktionen.

Forskningen omfatter endvidere laktationsfysiologi i relation til regulering, syntese og udskillelese af bioaktive komponenter fra mælkekirtlen til mælken. Vi har stor erfaring i at isolere primære epithelceller fra mælkekirtlen og etablering af cellemodeller til at studere den fysiologiske udvikling af den bovine mælkekirtel og laktogenesen.

Etablering af en 3D-biosynteseplatform til in vitro mælkeproduktion baseret på kulturer af mælkekirtel-epithelceller er central i vores igangværende forskning til udvikling af bioteknologi til fremstilling af bæredygtige alternativer til komælk, hvorved drivhusgas emissionen på sigt kan reduceres.

Vis alle (274) »

Vis alle (9) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 2428