Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Søren Borg

Lektor

Søren Borg
Se relationer på Aarhus Universitet

Profil

Transport, indhold og biotilgængelighed af jern og zink i hvede- og bygkerner

Næsten halvdelen tre milliarder mennesker af jordens befolkning lider af næringsstofmangel som jern, zink. jernmangel, rammer primært børn samt kvinder i den fødedygtige alder. Zinkmangel er sandsynligvis lige så udbredt. Det vurderes, at omkring en halv million børn årligt dør på grund af vitamin A mangel og at et langt større antal bliver blinde grundet mangel på dette vitamin. Samlet set forårsager disse ernæringsmæssige problemer, kaldet Den Skjulte Sult, manglende arbejdsevne, forringet livskvalitet, større sygdomsmodtagelighed og mental og fysisk vækstretardering.

Gennem kernefyldningen hos planter som korn og ris transporteres kun en mindre del af den samlede mængde af jern og zink i de vegetative dele til kernen og deponeres hovedsageligt i de ydre skaldele. Gennem forarbejdning af kornet til føde fjernes disse ydre dele og efterlader den mindre mineralrige frø hvide.

Det er vores mål at få en bedre forståelse af transport og lagring af zink og jern i kornkernen, for derigennem at kunne øge indhold og biotilgængelighed af jern og zink i frø hviden hos hvede ved hjælp af traditionel plante forædling og moderne genetik.

Vis alle (57) »

Vis alle (27) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 2110