Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sarah Mygind

Postdoc, Ph.d.-stipendiat

Sarah Mygind
Se relationer på Aarhus Universitet

 

Børnelitteraturens nye til- og ombygninger Et studie i tværmediale fortællinger for børn og unge

Den stadig tiltagende digitalisering har på kort tid medført radikalt nye vilkår for aktører i det litterære felt. Inden for skønlitteraturen er digitale eksperimenter rettet mod den voksne læserskare imidlertid ikke rigtig slået igennem, hvorimod børne- og ungdomslitteraturen på såvel nationalt som internationalt plan nysgerrigt har indarbejdet og eksperimenteret med digitalisering og ny teknologi. Børnelitteraturens mediemæssige eksperimenter og deres indvirkning på litteraturen, læseoplevelsen og det litterære kredsløb er dog forblevet underbelyst i den kritiske reception.

For at råde bod på dette vil mit ph.d.-projekt undersøge, hvordan den aktuelle medievirkelighed, og ikke mindst digitaliseringen, påvirker børnelitteraturen og dens specifikke kredsløb. Jeg vil fokusere på en ny tendens blandt producenter og udviklere af apps, ebøger og spil til børn til at anvende og udbygge fiktive figurer og fiktionsuniverser, som oprindeligt har været bundet til den trykte bog og dens traditionelt lineære plot og læsemåde. Den litterære betydningsdannelse forplanter sig herved i et netværk af væsensforskellige medier, og litteraturens traditionsbestemte ramme destabiliseres.

Projektets tese er, at børnelitteraturens nye tværmediale ‘tilbygninger’ vidner om tilsynekomsten af nye æstetiske eksperimenter, læsemåder og kommercielle strategier, som repositionerer og redefinerer litteraturen og den trykte bog i det globale mediebillede. Jeg vil argumentere for, at disse udbygninger af allerede eksisterende og anerkendte fiktionsuniverser ikke blot skal forstås som en ny økonomisk nødvendighed for underholdningsindustrien og forlagsbranchen, men også som et nyt kulturelt, litterært og læsemæssigt paradigme.

 

Vis alle (28) »

  • 12th ARLE conference

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af konference

  • Hvem (be)taler?

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus

  • Litteraturen ud af bogen

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus

Vis alle (21) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 32792360