Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sara Dybris McQuaid

Bombe udstiller Sinn Feins dilemma

Publikation: Bidrag der ikke har en tekstformLyd og/eller billed produktion (digital)Formidling

Natten til mandag den 12. april sprang en bombe lige udenfor Belfast. Hverken tid eller sted var tilfældigt. Bomben sprang nemlig på den dag, hvor det justitspolitiske område blev overført til Nordirland. Og den sprang lige bagved den bygning hvor den britiske sikkerhedstjeneste MI5 har deres nye hovedkvarter.

Det var den militante republikanske gruppe Real IRA der tog ansvaret for bomben. De er bare en af flere både væbnede, politiske grupper, der ikke vil acceptere hverken våbenhvile eller fredsaftale eller nogen andre former for kompromis af irsk frihed og forening.

Forandret Sinn Fein splitter
Sinn Fein er gået fra at være et marginaliseret republikansk oprørsparti, til at være Nordirlands største nationalistiske parti. Regeringspartiet har svært ved at forene sine revolutionære idealer med den reformvenlige strategi, der har givet dem nye kernevælgere i den katolske middelklasse.

Især Sinn Feins accept af politistyrken og ansvaret for justitspolitikken er kontroversielt. Inkarnerede republikanere hævder, at fredsprocessen kun handler om at reformere et styre, som i bund og grund altid vil være britisk.

Modstander: De blokerer vejen
Blandt kritikerne er præsidenten for udbrydergruppen Republican Sinn Fein, Des Dalton. Han mener, at samarbejdspolitikken og de mange fredsaftaler ikke har været den vej til et sammenhængende Irland som Sinn Fein lovede. I stedet har den accepteret og styrket de etablerede strukturer, som underminerer det endelige republikanske mål.

- Det er langt fra et skridt på vejen. I virkeligheden er politikken en forhindring på vejen frem mod et samlet Irland, siger Des Dalton til P1 Orientering.

Tilstedeværelsen af grupper som Real IRA og Republican Sinn Fein viser, at Sinn Feins valg af reformvejen har åbnet en plads for dem som vil revolutionen. Og det er ikke sikkert at den plads bliver udfyldt med politik.
OriginalsprogDansk
Udgivelsesår21 apr. 2010
Størrelse25 minutter
StatusUdgivet - 21 apr. 2010

Bibliografisk note


Udgivelsesmedie: Danmarks Radio

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 44773356