Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rikke Sand Andersen

Professor MSO

Rikke Sand Andersen
Se relationer på Aarhus Universitet

Jeg er professor MSO på IST – Almen Medicin på Syddansk Universitet og Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet. Jeg arbejder med medicinsk antropologi, og min forskning har primært været rettet mod den konventionelle biomedicin i vestlige samfund, herunder kræftdiagnostik og almen medicin. 

Krop og helbredelse

Jeg er særligt optaget af kroppens betydning i moderne helbredelsespraksisser, både af at forstå kroppen som udgangspunkt for sygdomserfaring og -erkendelse, og som genstand for medicinsk viden og praksis.  Sammen med kolleger, herunder ph.d.-studerende og post docs har jeg blandt andet arbejdet med krops-fænomenologi og sensorisk antropologi og undersøgt, hvordan velfærdsstater og den type biopolitik, der kultiveres med ’velfærd for øje’, former menneskelige erfaringer, forventninger og relationer.

Hvad optager mig lige nu?

Medicinsk semiotik, acceleration og kropserfaring

Sammen med min kollega, Marie Louise Tørring redigerer jeg for tiden bogen, Cancer entangled, acceleration, anticipation and the Danish state. I den forbindelse er jeg blevet optaget af medicinsk semiotik, og jeg skriver om den viden om kroppen, der skabes med henblik på at ’kunne flytte folk hurtigt rundt’. Bevægelse og acceleration er vigtige reguleringsmekanismer for moderne sundhedsvæsner. Hvis vi skal have gavn af de nyeste bioteknologier; hvis sygdomme skal opdages tidligt, er det vigtigt at folk er opmærksomme på deres kroppe og reagerer hurtigt på de mindste forandringer. Indenfor kræftdiagnostikken har det resulteret i en ekspanderende medicinsk semiotik, hvilket betyder, at det er blevet sværere at skelne mellem ’den normale og raske krop’ og den muligt syge krop. I bogen beskriver vi bl.a., hvordan det resulterer i kropslige erfaringstab og en nye former for usikkerhed i diagnostiske situationer i klinikken.

Alenehed og sygdom

Politisk er der for tiden et øget fokus på ensomhed og der tales om den gode og den dårlige ensomhed. Jeg er ved at opstarte et nyt forskningsprojekt, der skal handle om alenehed og sygdom. Særligt skal vi undersøge hvordan forestillinger og praksisser der knytter sig til alenehed er kropsliggjorte og indskrevet i den enkeltes dagligdag og sociale forbundenhed. Vi skal bl.a. se på hvem der yder omsorg for mennesker, der lever alene med sygdom, og hvordan adgang til den omsorg forhandles, men vi er også interesserede i alenehed som et mellem-menneskeligt fænomen. Hvordan opleves alenehed? Hvordan er det at være alvorligt syg og bo alene? 

Nyheder om forskningssamarbejder

Jeg har fået Knæk Cancer Midler (Kræftens Bekæmpelse) til projektet, Alone in and Beyond Cancer Care. Projektet laves sammen med Lærke Bing Røikjær, Ph.d.studerende og Sara Marie Hebsgaard Offersen, post doc. Derudover er jeg en del af PUSH - Public Health at a Crossroads, der beskriver HPV-vaccine kontroversen i Danmark. Projektet er ledet af Marie Louise Tørring. Jeg Dansk PI på et projekt om lægers ’gut feelings’, The Gut and Clinical Reasoning, der udgår fra Oxford Universitet, og som udføres i samarbejde med Benedikte Møller Kristensen. Til september 2021 påbegynder jeg sammen med almen mediciner, Dorte Jarbøl og antropolog, Mie Kusk Søndergaard et projekt om kvindekroppen i klinikken, der skal undersøge, hvad der motiverer kvinder til at søge læge, og hvordan mistanker om underliggende kræftsygdomme opstår og håndteres i klinikken.

Derudover beskæftiger jeg mig med følgende:

Ansvarshavende redaktør for Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

https://tidsskrift.dk/sygdomogsamfund/announcement

Boardmember Medical Anthropology Europe - EASA

https://www.easaonline.org/networks/medical/

 

 

Vis alle (95) »

Vis alle (191) »

Vis alle (1) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 887220