Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rikke Sand Andersen

Professor MSO

Rikke Sand Andersen
Se relationer på Aarhus Universitet

Jeg er professor MSO på IST – Almen Medicin på Syddansk Universitet og Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet. Jeg er uddannet antropolog, og jeg har siden jeg afsluttede min Ph.d. på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet i 2011 været i delte stillinger mellem antropologi og sundhedsvidenskab. Jeg arbejder med medicinsk antropologi, og min forskning har primært været rettet mod den konventionelle biomedicin i vestlige samfund, herunder kræftdiagnostik og almen medicin. 

Jeg har særligt været optaget af at undersøge hvordan velfærdsstater og den type biopolitik, der kultiveres med ’velfærd for øje’, former menneskelige erfaringer (også de kropslige), forventninger og relationer. Sammen med ph.d.-studerende og post docs har jeg blandt andet arbejdet med sensorisk antropologi og undersøgt, hvordan vores samtids fokus på ’tidlig diagnostik’ reflekteres i menneskers beslutninger om, hvornår de skal gå til læge, hvordan de oplever deres kroppe og hvordan vi kan forstå sociale forskelle i sundhed.

Hvad optager mig lige nu?

Medicinsk semiotik og bevægelse: Sammen med min kollega, Marie Louise Tørring redigerer jeg for tiden en bog, der skal samle vores projekter om kræftdiagnostik. I den forbindelse er jeg blevet optaget af litteratur om infrastrukturer og semiotik, og jeg skriver om den kommunikation, som velfærdsstatens biopolitik kultiverer med henblik på at kunne flytte folk rundt. Bevægelse er vigtigt for moderne sundhedsvæsner.

Alenehed: Politisk er der for tiden et øget fokus på ensomhed og der tales om den gode og den dårlige ensomhed. Jeg er ved at opstarte et nyt forskningsområde om alenehed og sygdom, der skal undersøge hvordan forestillinger og praksisser der knytter sig til alenehed er kropsliggjorte og indskrevet i den enkeltes dagligdag og sociale forbundenhed. Vi skal bl.a. se på hvem der yder omsorg for mennesker, der lever alene med sygdom, og hvordan adgang til den omsorg forhandles, men vi er også interesserede i alenehed som et mellem-menneskeligt fænomen. Hvordan opleves alenehed? Hvordan er det at være menneske og leve alene?

Nyheder om forskningssamarbejder

Jeg har fået Knæk Cancer Midler (Kræftens Bekæmpelse) til projektet, Alone in and Beyond Cancer Care. Projektet laves sammen med Lærke Bing Røikjær, Ph.-d.studerende og Sara Marie Hebsgaard Offersen, post doc.  Derudover er jeg bl.a. en del af PUSH - Public Health at a Crossroads, der beskriver HPV-vaccine kontroversen i Danmark. Projektet er ledet af Marie Louise Tørring. Jeg er Dansk PI på et projekt om lægers ’gut feelings’, The Gut and Clinical Reasoning, der udgår fra Oxford Universitet, og som udføres i samarbejde med Benedikte Møller Kristensen, post doc. Jeg vejleder også en række spændende ph.-d.-studerende, der bl.a. arbejder med emner om maver, tid og ADHD, rehabilitering og parkinsons og tid og kræft.

 

I min akademiske fritid beskæftiger jeg mig med følgende

Ansvarshavende redaktør for Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

https://tidsskrift.dk/sygdomogsamfund/announcement

Boardmember Medical Anthropology Europe - EASA

https://www.easaonline.org/networks/medical/

Næstformand i Kræftens Bekæmpelses Psykosociale forskningsudvalg

https://www.cancer.dk/forskning/stoette-til-forskning/til-ansoegere/

 

 

 

Vis alle (88) »

Vis alle (184) »

Vis alle (1) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 887220