Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rebekka Thøgersen

Ph.d.-studerende

Rebekka Thøgersen

Profil

PhD projekt: Metabolomics til undersøgelse af fødevarematriceeffekter

Universitet: Aarhus Universitet

Institut: Institut for Fødevarer

Vejleder: Hanne Christine S. Bertram, Professor

Medvejledere:

Projektperiode: 1. oktober 2016 – 30. september 2019

Kandidatgrad: Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi, Aarhus Universitet

 

Baggrund

Sammensætningen og de fysiske egenskaber af en fødevare menes at have indflydelse på det endogene respons ved indtagelse af fødevaren. Et eksempel på dette er rødt og forarbejdet kød som, ifølge epidemiologiske studier, har udvist en potentiel sammenhæng med øget risiko for udviklingen af tarmkræft. Kød og kødprodukter bidrager dog også med positive komponenter såsom proteiner og mineraler og udgør fortsat en vigtig del af vores kost. Det er derfor relevant at undersøge, hvordan sammensætningen af kødprodukter påvirker det endogene respons i forbindelse med indtagelse og ligeledes undersøge potentialet for at udvikle en optimeret fødevarematrice med en reduceret potentiel skadelig effekt på tarmen. Til dette formål er metabolomics et brugbart redskab til at undersøge de endogene metaboliske effekter samt effekter på tarmfloraens aktivitet ved indtag af en given fødevarematrice.

 

Mål

Det overordnede formål er at belyse brugen af metabolomics til at undersøge de endogene og mikrobielle responser, der opstår ved indtag af en fødevare og derved samtidig undersøge potentialet for at udvikle kødprodukter, som udviser en reduceret potentiel skadelige virkning på tarmsundheden.

 

Forskningen i hovedtræk

Projektet vil gøre brug af dyremodeller og interventionsstudier i undersøgelsen af fødevarematriceeffekter. Et rotteinterventionsstudie vil blive udført for at undersøge effekten af berigelsen af et kødprodukt med inulin. Dette baserer sig på tidligere studier, som indikerer, at kostfibre har en beskyttende effekt mod udviklingen af tarmkræft. Metabolomics, primært NMR spektroskopiske analyser, vil blive brugt til at analysere en række prøver, herunder urin, blod, fæces og væv. Herudover vil immunohistokemiske analyser blive brugt til at undersøge forekomsten af mutationsfremmende DNA-addukter og analyser af mikrobiotaen vil ligeledes blive udført.

 

Samarbejdspartnere

Prof. Axel Kornerup Hansen, Københavns Universitet

Lektor Dennis Sandris Nielsen, Københavns Universitet

Vis alle (12) »

Vis alle (4) »

ID: 90709873