Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

The initial cancer pathway for children - one-fourth wait more than 3 months

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Hvert fjerde barn med kræft, har et forløb på mindst tre måneder fra symptomdebut til behandlingsstart – nogle betydeligt længere. Børn med leukæmi, lymfom og børn under 5 år har generelt de korteste, mens børn med kræft i knogle og i centralnervesystemet har de længste forløb. Fire ud af fem børn, der får kræft ses i almen praksis i tiden op mod diagnosen.
Piger har et lidt længere forløb fra symptom til behandling end drenge. Børn af lavt uddannede forældre ser derudover ud til at have en senere lægesøgning og en senere start af udredning i almen praksis.
Forskellige tidsintervaller fra symptomdebut til behandlingsstart blev beskrevet i studiet, hvor i alt 579 børn (0-14 år) indgik. Børn med kræft præsenterer sig ofte med svage symptomer og diagnostikken af børn med kræft er udfordrende. Udenlandske studier har vist at tiden fra symptom til diagnose og behandling kan være langvarig.
Studiet viser at diagnostikken af de ældste børn og børn med kræft i knogle og centralnervesystem er særligt udfordrende og samtidigt at almen praksis spiller en vigtig rolle i den tidlige diagnostik. En beskrivelse af symptomer, der ses i almen praksis hos børn med kræft er nødvendige. Desuden må yderligere studier belyse socioøkonomiske forholds mulige betydning for lægesøgning.

OriginalsprogEngelsk
TidsskriftActa Paediatrica
Vol/bind101
Nummer6
Sider (fra-til)655-62
Antal sider7
ISSN0803-5253
DOI
StatusUdgivet - jun. 2012

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 44761611