Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

The effect of an active implementation of a disease management programme for chronic obstructive pulmonary disease on healthcare utilization - a cluster-randomised controlled trial

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

I artiklen beskriver vi, hvordan almen praksis med en aktiv implementering, der inkluderede brug af Gennembrudsmetoden, besøg af facilitator og patientlister, af Region Midtjyllands forløbsprogram for KOL, fulgte programmet og proaktivt foretog årskontroller og spirometrier. Desuden kom patienterne sjældnere for almindelige konsultationer og havde en tendens mod mindre brug af hospital. Der var ikke nogen ændring i brug af vagtlæge og skadestue.
Vi foretog et lodtrækningsforsøg med interventions- og kontrolgruppe i Ringkøbing-Skjern kommune plus en ekstern kontrolgruppe i en sammenlignelig nabokommune. KOL algoritmen, der er baseret på lungerelaterede kontakter til sundhedsvæsenet, identificerede 2895 patienter, som vi sendte et spørgeskema. Af dem, der svarede på skemaerne og var i live ved opfølgningen, bekræftede 1372(69,2%), at de havde KOL. Vi indsamlede registerdata både ved starten af implementeringen og 12 måneder senere og afrapporterede analyser for patienter, der havde svaret ja til at have KOL, samt for dem, som KOL algoritmen havde identificeret.
Implementering af forløbsprogrammer er foreslået som tiltag for et handlekraftigt sundhedsvæsen at stille effektiv omsorg til rådighed på for den voksende del af befolkningen, der lever med kronisk sygdom. Der har hidtil ikke været så megen viden om implementeringen af programmerne og deres effekt. Dette studie støtter ideen om brug af sådanne aktive og multifacetterede implementerings strategier, når nye forløbsprogrammer for kroniske sygdomme som KOL indføres i det samlede sundhedsvæsen.
Bidragets oversatte titelEffekten for sundhedsydelseraf en aktiv implementering af et forløbsprogram for kronisk obstruktiv lunge sygdom - et klynge og blok lodtrækningsforsøg studie.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftB M C Health Services Research
Vol/bind13
Nummer385
ISSN1472-6963
DOI
StatusUdgivet - 4 okt. 2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 56258380