Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Psychiatric morbidity and non-participation in breast cancer screening

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Psychiatric morbidity and non-participation in breast cancer screening. / Jensen, Line Flytkjær; Pedersen, Anette Fischer; Bech, Bodil Hammer et al.

I: Breast, Bind 25, 02.2016, s. 38-44.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{d0a850dc227b48fa89e0659ba5fc3178,
title = "Psychiatric morbidity and non-participation in breast cancer screening",
abstract = "Dette registerstudie unders{\o}ger sammenh{\ae}ngen mellem psykiatrisk morbiditet og ikke-deltagelse i brystkr{\ae}ftscreening. Kvinder med en indikation p{\aa} psykisk morbiditet havde en 21 % {\o}get sandsynlighed for ikke-deltagelse sammenliget med kvinder uden indikation p{\aa} psykiatrisk morbiditet (95 % CI: 18-23 %). Specielt kvinder med psykiatriske diagnoser var mere tilb{\o}jelige til ikke at deltage; eksempelvis havde kvinder med skizofreni en 63 % {\o}get sandsynlighed for ikke at deltage sammenlignet med kvinder uden skizofreni (95 % CI: 52-75 %). Kvinder, der havde f{\aa}et udskrevet minimum to recepter p{\aa} antidepressiva, antipsykotika eller antiangst medicin, var ligeledes mere tilb{\o}jelige til ikke at deltage. Det gjaldt ogs{\aa} for kvinder, der havde haft samtaler med en privatpraktiserende psykiater. Endelig viste studiet, at kvinder med en indikation p{\aa} psykisk morbiditet i perioden op til screeningsdatoen var mere tilb{\o}jelige til ikke at deltage end kvinder med en tidligere indikation p{\aa} psykisk morbiditet. Kvinder med psykiske lidelser har oftere d{\aa}rligere kr{\ae}ftprognoser, s{\aa} tidlig diagnostisk er muligvis helt central for denne gruppe. Yderligere studier b{\o}r unders{\o}ge, hvordan man kan g{\o}re screeningstilbuddet mere attraktivt for disse kvinder. Studiet omfatter 144,264 kvinder, som blev inviteret til den f{\o}rste screeningsrunde i Region Midtjylland i 2008-09.",
author = "Jensen, {Line Flytkj{\ae}r} and Pedersen, {Anette Fischer} and Bech, {Bodil Hammer} and Berit Andersen and Peter Vedsted",
year = "2016",
month = feb,
doi = "10.1016/j.breast.2015.10.002",
language = "English",
volume = "25",
pages = "38--44",
journal = "Breast",
issn = "0960-9776",
publisher = "Churchill Livingstone",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Psychiatric morbidity and non-participation in breast cancer screening

AU - Jensen, Line Flytkjær

AU - Pedersen, Anette Fischer

AU - Bech, Bodil Hammer

AU - Andersen, Berit

AU - Vedsted, Peter

PY - 2016/2

Y1 - 2016/2

N2 - Dette registerstudie undersøger sammenhængen mellem psykiatrisk morbiditet og ikke-deltagelse i brystkræftscreening. Kvinder med en indikation på psykisk morbiditet havde en 21 % øget sandsynlighed for ikke-deltagelse sammenliget med kvinder uden indikation på psykiatrisk morbiditet (95 % CI: 18-23 %). Specielt kvinder med psykiatriske diagnoser var mere tilbøjelige til ikke at deltage; eksempelvis havde kvinder med skizofreni en 63 % øget sandsynlighed for ikke at deltage sammenlignet med kvinder uden skizofreni (95 % CI: 52-75 %). Kvinder, der havde fået udskrevet minimum to recepter på antidepressiva, antipsykotika eller antiangst medicin, var ligeledes mere tilbøjelige til ikke at deltage. Det gjaldt også for kvinder, der havde haft samtaler med en privatpraktiserende psykiater. Endelig viste studiet, at kvinder med en indikation på psykisk morbiditet i perioden op til screeningsdatoen var mere tilbøjelige til ikke at deltage end kvinder med en tidligere indikation på psykisk morbiditet. Kvinder med psykiske lidelser har oftere dårligere kræftprognoser, så tidlig diagnostisk er muligvis helt central for denne gruppe. Yderligere studier bør undersøge, hvordan man kan gøre screeningstilbuddet mere attraktivt for disse kvinder. Studiet omfatter 144,264 kvinder, som blev inviteret til den første screeningsrunde i Region Midtjylland i 2008-09.

AB - Dette registerstudie undersøger sammenhængen mellem psykiatrisk morbiditet og ikke-deltagelse i brystkræftscreening. Kvinder med en indikation på psykisk morbiditet havde en 21 % øget sandsynlighed for ikke-deltagelse sammenliget med kvinder uden indikation på psykiatrisk morbiditet (95 % CI: 18-23 %). Specielt kvinder med psykiatriske diagnoser var mere tilbøjelige til ikke at deltage; eksempelvis havde kvinder med skizofreni en 63 % øget sandsynlighed for ikke at deltage sammenlignet med kvinder uden skizofreni (95 % CI: 52-75 %). Kvinder, der havde fået udskrevet minimum to recepter på antidepressiva, antipsykotika eller antiangst medicin, var ligeledes mere tilbøjelige til ikke at deltage. Det gjaldt også for kvinder, der havde haft samtaler med en privatpraktiserende psykiater. Endelig viste studiet, at kvinder med en indikation på psykisk morbiditet i perioden op til screeningsdatoen var mere tilbøjelige til ikke at deltage end kvinder med en tidligere indikation på psykisk morbiditet. Kvinder med psykiske lidelser har oftere dårligere kræftprognoser, så tidlig diagnostisk er muligvis helt central for denne gruppe. Yderligere studier bør undersøge, hvordan man kan gøre screeningstilbuddet mere attraktivt for disse kvinder. Studiet omfatter 144,264 kvinder, som blev inviteret til den første screeningsrunde i Region Midtjylland i 2008-09.

U2 - 10.1016/j.breast.2015.10.002

DO - 10.1016/j.breast.2015.10.002

M3 - Journal article

C2 - 26585065

VL - 25

SP - 38

EP - 44

JO - Breast

JF - Breast

SN - 0960-9776

ER -