Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Standard

Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser. / Baun, Marie-Louise Ladegaard; Vedsted, Peter; Petersen, Lone Kjeld.

I: Maanedsskrift for Almen Praksis, Bind 10, 10.10.2017, s. 815-823.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Harvard

Baun, M-LL, Vedsted, P & Petersen, LK 2017, 'Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser', Maanedsskrift for Almen Praksis, bind 10, s. 815-823.

APA

Baun, M-L. L., Vedsted, P., & Petersen, L. K. (2017). Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser. Maanedsskrift for Almen Praksis, 10, 815-823.

CBE

Baun M-LL, Vedsted P, Petersen LK. 2017. Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser. Maanedsskrift for Almen Praksis. 10:815-823.

MLA

Baun, Marie-Louise Ladegaard, Peter Vedsted, og Lone Kjeld Petersen. "Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser". Maanedsskrift for Almen Praksis. 2017, 10. 815-823.

Vancouver

Baun M-LL, Vedsted P, Petersen LK. Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser. Maanedsskrift for Almen Praksis. 2017 okt. 10;10:815-823.

Author

Baun, Marie-Louise Ladegaard ; Vedsted, Peter ; Petersen, Lone Kjeld. / Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser. I: Maanedsskrift for Almen Praksis. 2017 ; Bind 10. s. 815-823.

Bibtex

@article{61e8aadd94174165afeef97a2f0efc22,
title = "Ovariecancer i almen praksis - klinisk pr{\ae}sentation og unders{\o}gelser",
abstract = "Denne artikel indeholder en kort redeg{\o}relse om den prim{\ae}re diagnostik af {\ae}ggestokkr{\ae}ft, som den foreg{\aa}r i dag. I artiklen diskuteres ogs{\aa} fejlantagelsen om, at {\ae}ggestokkr{\ae}ft er en ”stille dr{\ae}ber” ─ stille i den forstand, at den ikke pr{\ae}senterer symptomer f{\o}r canceren er fremskreden. Studier viser nemlig, at omkring 90 pct. af alle kvinder med {\ae}ggestokkr{\ae}ft oplever symptomer forud for diagnosen, og at symptomerne ofte har v{\ae}ret til stede i flere m{\aa}neder. Den store udfordring for b{\aa}de kvinden og l{\ae}gen er, at symptomerne ligner langt hyppigere tilstande som irritabel tyktarm, bl{\ae}rebet{\ae}ndelse og normale forandringer, som er forbundet med overgangsalderen. Det understreges, at {\ae}ggestokkr{\ae}ft ikke er en stille dr{\ae}ber ─ symptomerne er n{\ae}rmere misforst{\aa}et og overh{\o}rt. Artiklen pr{\ae}senterer den nyeste viden om, hvilke vage og uspecifikke symptomer der kan v{\ae}re tegn p{\aa} underliggende {\ae}ggestokkr{\ae}ft, n{\aa}r der ikke kan findes en plausibel forklaring p{\aa} deres tilstedev{\ae}relse. I forl{\ae}ngelse heraf introduceres muligheden for en hurtig afklaring ved direkte adgang til vaginalskanning via almen praksis til kvinder, der kommer med vage og uspecifikke symptomer, og som dermed ikke opfylder kriterierne for henvisning til en kr{\ae}ftpakke. ",
author = "Baun, {Marie-Louise Ladegaard} and Peter Vedsted and Petersen, {Lone Kjeld}",
year = "2017",
month = oct,
day = "10",
language = "Dansk",
volume = "10",
pages = "815--823",
journal = "Maanedsskrift for Praktisk Laegegerning",
issn = "0373-2746",
publisher = "Maanedsskrift for Almen Praksis",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Ovariecancer i almen praksis - klinisk præsentation og undersøgelser

AU - Baun, Marie-Louise Ladegaard

AU - Vedsted, Peter

AU - Petersen, Lone Kjeld

PY - 2017/10/10

Y1 - 2017/10/10

N2 - Denne artikel indeholder en kort redegørelse om den primære diagnostik af æggestokkræft, som den foregår i dag. I artiklen diskuteres også fejlantagelsen om, at æggestokkræft er en ”stille dræber” ─ stille i den forstand, at den ikke præsenterer symptomer før canceren er fremskreden. Studier viser nemlig, at omkring 90 pct. af alle kvinder med æggestokkræft oplever symptomer forud for diagnosen, og at symptomerne ofte har været til stede i flere måneder. Den store udfordring for både kvinden og lægen er, at symptomerne ligner langt hyppigere tilstande som irritabel tyktarm, blærebetændelse og normale forandringer, som er forbundet med overgangsalderen. Det understreges, at æggestokkræft ikke er en stille dræber ─ symptomerne er nærmere misforstået og overhørt. Artiklen præsenterer den nyeste viden om, hvilke vage og uspecifikke symptomer der kan være tegn på underliggende æggestokkræft, når der ikke kan findes en plausibel forklaring på deres tilstedeværelse. I forlængelse heraf introduceres muligheden for en hurtig afklaring ved direkte adgang til vaginalskanning via almen praksis til kvinder, der kommer med vage og uspecifikke symptomer, og som dermed ikke opfylder kriterierne for henvisning til en kræftpakke.

AB - Denne artikel indeholder en kort redegørelse om den primære diagnostik af æggestokkræft, som den foregår i dag. I artiklen diskuteres også fejlantagelsen om, at æggestokkræft er en ”stille dræber” ─ stille i den forstand, at den ikke præsenterer symptomer før canceren er fremskreden. Studier viser nemlig, at omkring 90 pct. af alle kvinder med æggestokkræft oplever symptomer forud for diagnosen, og at symptomerne ofte har været til stede i flere måneder. Den store udfordring for både kvinden og lægen er, at symptomerne ligner langt hyppigere tilstande som irritabel tyktarm, blærebetændelse og normale forandringer, som er forbundet med overgangsalderen. Det understreges, at æggestokkræft ikke er en stille dræber ─ symptomerne er nærmere misforstået og overhørt. Artiklen præsenterer den nyeste viden om, hvilke vage og uspecifikke symptomer der kan være tegn på underliggende æggestokkræft, når der ikke kan findes en plausibel forklaring på deres tilstedeværelse. I forlængelse heraf introduceres muligheden for en hurtig afklaring ved direkte adgang til vaginalskanning via almen praksis til kvinder, der kommer med vage og uspecifikke symptomer, og som dermed ikke opfylder kriterierne for henvisning til en kræftpakke.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 10

SP - 815

EP - 823

JO - Maanedsskrift for Praktisk Laegegerning

JF - Maanedsskrift for Praktisk Laegegerning

SN - 0373-2746

ER -