Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Increased diagnostic activity in general practice during the year preceding colorectal cancer diagnosis

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

DOI

  • Pernille Libach Hansen, Danmark
  • Peter Hjertholm, Danmark
  • Peter Vedsted
Formålet med studiet var at undersøge om patienter, der senere fik konstateret tarmkræft (CRC), havde gået mere til lægen, fået taget flere hæmoglobintests og fået udskrevet mere hæmoridemedicin inden diagnosen for tarmkræft.
Vi lavede et populations-baseret kohorte studie med 19.209 kræftpatienter mellem 40-80 år diagnosticeret med en primær CRC i årene 2004-2010. For hver patient havde vi 10 referencer, som var med matched på alder, køn og almen praksis.
Resultaterne viste, at der generelt er en betydeligt større klinisk aktivitet i almen praksis i året op til tarmkræftdiagnosen. Patienterne havde betydeligt flere konsultationer op til 9 måneder før deres diagnose, og de kvindelige patienter fik flere hæmoglobin-målinger hos deres egen læge allerede fra 17 måneder før diagnosen. Nogle læger udskrev betydeligt flere recepter på hæmoridemidler helt op til 18 måneder før diagnosen. Det tyder derfor på, at visse patienter har henvendt sig til lægen op til halvandet år før diagnosen med symptomer, der kunne være tegn på tarmkræft. Studiet viser, at der er en øget diagnostisk aktivitet hos de patienter, der senere får konstateret tarmkræft, hvilket åbner muligheden for at diagnosticere tarmkræft på et tidligere tidspunkt.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftInternational Journal of Cancer
ISSN0020-7136
DOI
StatusUdgivet - 5 jan. 2015

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 86604964