Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien?

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Standard

Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien? / Bro, Flemming; Vedsted, Peter.

I: Månedsskrift for almen praksis, Bind 92, Nr. 1, 07.01.2014, s. 15-19.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Bro, F & Vedsted, P 2014, 'Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien?', Månedsskrift for almen praksis, bind 92, nr. 1, s. 15-19.

APA

CBE

MLA

Vancouver

Bro F, Vedsted P. Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien? Månedsskrift for almen praksis. 2014 jan. 7;92(1):15-19.

Author

Bro, Flemming ; Vedsted, Peter. / Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien?. I: Månedsskrift for almen praksis. 2014 ; Bind 92, Nr. 1. s. 15-19.

Bibtex

@article{2a39b82799e1431ba5dc47191f7025d2,
title = "Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi l{\ae}re af Storbritannien?",
abstract = "Sundhedsv{\ae}senet og dets organisering er i rivende udvikling i disse {\aa}r i b{\aa}de Danmark og udlandet. M{\aa}let er at bevare de centrale v{\ae}rdier i almen praksis og samtidig give almen praksis en mere central rolle i et sammenh{\ae}ngende sundhedsv{\ae}sen. Denne artikel ser p{\aa} erfaringerne i Storbritannien, hvor man i de senere {\aa}r har eksperimenteret med nye modeller for almen praksis, fx den s{\aa}kaldte super-partnerskabs¬model, hvor syv praksis med i alt 40 l{\ae}ger og 51.000 patienter har f{\ae}lles ledelse af personale, fysiske faciliteter og samarbejdsrelationer med andre akt{\o}rer, ligesom der ogs{\aa} forhandles f{\ae}lles kontrakter med k{\o}berne af ydelserne. De praksismodeller, der fungerer bedst, har bevaret en udpr{\ae}get grad af selvstyre for den enkelte praksis, en fortsat t{\ae}t tilknytning til lokalomr{\aa}det og en gensidig forpligtelse mellem l{\ae}ge og patient. Erfaringerne viser dog ogs{\aa}, at forandringerne kr{\ae}ver en massiv indspr{\o}jtning i sektoren, hvis vi skal sikre en tilstr{\ae}kkelig professionalisering af ledelsen, tidssvarende it-udstyr, kvalitetsudvikling og {\o}get fokus p{\aa} sundhedstjenesteforskning. ",
author = "Flemming Bro and Peter Vedsted",
year = "2014",
month = jan,
day = "7",
language = "Dansk",
volume = "92",
pages = "15--19",
journal = "M{\aa}nedsskrift for almen praksis",
issn = "1904-7002",
publisher = "Fonden for Tidsskrift for Praktisk L{\ae}gegerning",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fremtidens danske almen praksis: Hvad kan vi lære af Storbritannien?

AU - Bro, Flemming

AU - Vedsted, Peter

PY - 2014/1/7

Y1 - 2014/1/7

N2 - Sundhedsvæsenet og dets organisering er i rivende udvikling i disse år i både Danmark og udlandet. Målet er at bevare de centrale værdier i almen praksis og samtidig give almen praksis en mere central rolle i et sammenhængende sundhedsvæsen. Denne artikel ser på erfaringerne i Storbritannien, hvor man i de senere år har eksperimenteret med nye modeller for almen praksis, fx den såkaldte super-partnerskabs¬model, hvor syv praksis med i alt 40 læger og 51.000 patienter har fælles ledelse af personale, fysiske faciliteter og samarbejdsrelationer med andre aktører, ligesom der også forhandles fælles kontrakter med køberne af ydelserne. De praksismodeller, der fungerer bedst, har bevaret en udpræget grad af selvstyre for den enkelte praksis, en fortsat tæt tilknytning til lokalområdet og en gensidig forpligtelse mellem læge og patient. Erfaringerne viser dog også, at forandringerne kræver en massiv indsprøjtning i sektoren, hvis vi skal sikre en tilstrækkelig professionalisering af ledelsen, tidssvarende it-udstyr, kvalitetsudvikling og øget fokus på sundhedstjenesteforskning.

AB - Sundhedsvæsenet og dets organisering er i rivende udvikling i disse år i både Danmark og udlandet. Målet er at bevare de centrale værdier i almen praksis og samtidig give almen praksis en mere central rolle i et sammenhængende sundhedsvæsen. Denne artikel ser på erfaringerne i Storbritannien, hvor man i de senere år har eksperimenteret med nye modeller for almen praksis, fx den såkaldte super-partnerskabs¬model, hvor syv praksis med i alt 40 læger og 51.000 patienter har fælles ledelse af personale, fysiske faciliteter og samarbejdsrelationer med andre aktører, ligesom der også forhandles fælles kontrakter med køberne af ydelserne. De praksismodeller, der fungerer bedst, har bevaret en udpræget grad af selvstyre for den enkelte praksis, en fortsat tæt tilknytning til lokalområdet og en gensidig forpligtelse mellem læge og patient. Erfaringerne viser dog også, at forandringerne kræver en massiv indsprøjtning i sektoren, hvis vi skal sikre en tilstrækkelig professionalisering af ledelsen, tidssvarende it-udstyr, kvalitetsudvikling og øget fokus på sundhedstjenesteforskning.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 92

SP - 15

EP - 19

JO - Månedsskrift for almen praksis

JF - Månedsskrift for almen praksis

SN - 1904-7002

IS - 1

ER -