Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Diagnostik af kræft hos børn starter i almen praksis

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Standard

Diagnostik af kræft hos børn starter i almen praksis. / Ahrensberg, Jette Møller; Vedsted, Peter.

I: Månedsskriftet Praktisk Lægegerning, 09.2013.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Ahrensberg JM, Vedsted P. Diagnostik af kræft hos børn starter i almen praksis. Månedsskriftet Praktisk Lægegerning. 2013 sep.

Author

Bibtex

@article{e6fa8549cb0a492284a24cba6c75b830,
title = "Diagnostik af kr{\ae}ft hos b{\o}rn starter i almen praksis",
abstract = "Hvert {\aa}r f{\aa}r mellem 150 og 170 b{\o}rn i Danmark konstateret kr{\ae}ft. Almen praksis spiller en central rolle i vurderingen af syge b{\o}rn – ogs{\aa} af de f{\aa} b{\o}rn, der viser sig at have kr{\ae}ft. Denne artikel ser n{\ae}rmere p{\aa}, hvorn{\aa}r og hvordan en begrundet mistanke om kr{\ae}ftsygdom hos b{\o}rn opst{\aa}r, og hvordan forl{\o}bene er i Danmark. En af kernekompetencerne for den praktiserende l{\ae}ge er at kunne skelne de relativt f{\aa} alvorligt syge fra de mange patienter med forbi¬g{\aa}ende symptomer. Mange symptomer p{\aa} banal og alvorlig sygdom ligner nemlig hinanden. Udenlandske studier viser, at der tit g{\aa}r lang tid, fra barnet f{\aa}r de f{\o}rste symptomer, til behandlingen starter. Samtidig kan en hurtig diagnose v{\ae}re afg{\o}rende for udviklingen af sygdommen. Der er behov for mere viden om b{\o}rn, der henvender sig i almen praksis med vage eller vedvarende symptomer. M{\aa}ske kan l{\ae}ges{\o}gning ses som en mark{\o}r for debut af symptomer og dermed anvendes som indikator for eventuel kr{\ae}ftsygdom? Viden om symptomer er relevant b{\aa}de for uddannelse af alment praktiserende l{\ae}ger og for udviklingen af kliniske retningslinjer, herunder kr{\ae}ftpakker for b{\o}rn. ",
author = "Ahrensberg, {Jette M{\o}ller} and Peter Vedsted",
year = "2013",
month = sep,
language = "Dansk",
journal = "M{\aa}nedsskriftet Praktisk L{\ae}gegerning",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Diagnostik af kræft hos børn starter i almen praksis

AU - Ahrensberg, Jette Møller

AU - Vedsted, Peter

PY - 2013/9

Y1 - 2013/9

N2 - Hvert år får mellem 150 og 170 børn i Danmark konstateret kræft. Almen praksis spiller en central rolle i vurderingen af syge børn – også af de få børn, der viser sig at have kræft. Denne artikel ser nærmere på, hvornår og hvordan en begrundet mistanke om kræftsygdom hos børn opstår, og hvordan forløbene er i Danmark. En af kernekompetencerne for den praktiserende læge er at kunne skelne de relativt få alvorligt syge fra de mange patienter med forbi¬gående symptomer. Mange symptomer på banal og alvorlig sygdom ligner nemlig hinanden. Udenlandske studier viser, at der tit går lang tid, fra barnet får de første symptomer, til behandlingen starter. Samtidig kan en hurtig diagnose være afgørende for udviklingen af sygdommen. Der er behov for mere viden om børn, der henvender sig i almen praksis med vage eller vedvarende symptomer. Måske kan lægesøgning ses som en markør for debut af symptomer og dermed anvendes som indikator for eventuel kræftsygdom? Viden om symptomer er relevant både for uddannelse af alment praktiserende læger og for udviklingen af kliniske retningslinjer, herunder kræftpakker for børn.

AB - Hvert år får mellem 150 og 170 børn i Danmark konstateret kræft. Almen praksis spiller en central rolle i vurderingen af syge børn – også af de få børn, der viser sig at have kræft. Denne artikel ser nærmere på, hvornår og hvordan en begrundet mistanke om kræftsygdom hos børn opstår, og hvordan forløbene er i Danmark. En af kernekompetencerne for den praktiserende læge er at kunne skelne de relativt få alvorligt syge fra de mange patienter med forbi¬gående symptomer. Mange symptomer på banal og alvorlig sygdom ligner nemlig hinanden. Udenlandske studier viser, at der tit går lang tid, fra barnet får de første symptomer, til behandlingen starter. Samtidig kan en hurtig diagnose være afgørende for udviklingen af sygdommen. Der er behov for mere viden om børn, der henvender sig i almen praksis med vage eller vedvarende symptomer. Måske kan lægesøgning ses som en markør for debut af symptomer og dermed anvendes som indikator for eventuel kræftsygdom? Viden om symptomer er relevant både for uddannelse af alment praktiserende læger og for udviklingen af kliniske retningslinjer, herunder kræftpakker for børn.

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Månedsskriftet Praktisk Lægegerning

JF - Månedsskriftet Praktisk Lægegerning

ER -