Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Daytime use of general practice and use of the Out-of-Hours Primary Care Service for patients with chronic disease: a cohort study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Denne artikel undersøger sammenhængen mellem brug af almen praksis i dagtiden og behovet for at søge vagtlæge uden for normal åbningstid for fem veldefinerede patientgrupper med kronisk sygdom: iskæmisk hjertesygdom, lungesygdom (KOL/astma), psykiatrisk sygdom, diabetes og kræft. Denne sammenhæng er undersøgt for en periode på op til 30 dage før den første kontakt (indeks-kontakten) til lægevagten.

Resultaterne viser, at cirka en tredjedel af de undersøgte patienter, som havde mindst én konsultation hos deres egen læge i dagtiden i løbet af studieperioden, også kontaktede lægevagten i samme periode på grund af en forværring af den kroniske sygdom. For patienter med diabetes eller kræft var det dog kun omkring en fjerdedel. Studiet indikerer, at de patienter, der har mest alvorlig kronisk sygdom, følges tættere i almen praksis end andre. Alligevel havde kun godt en fjerdedel af patienterne med diabetes en registreret årskontrol hos deres egen læge, mens det i de andre patientgrupper var endnu færre. Studiet antyder dog, at årskontrol kan have en vis beskyttende effekt mod forværring af kronisk sygdom − i det mindste for de fem undersøgte sygdomme. Knap 12.000 patienter indgik i undersøgelsen, der er baseret på data fra Region Midtjylland.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftB M C Family Practice
Vol/bind15
Nummer156
Sider (fra-til)1-9
Antal sider9
ISSN1471-2296
DOI
StatusUdgivet - 2014

    Forskningsområder

  • out-of-hours, out-of-hours care, Chronic Disease

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 81798733