Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Could the patient have been seen by a nurse; a questionnaire based survey of GP and patient views in Danish general practice

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Mere end hver tiende lægekonsultation kunne klares af en sygeplejerske, vurderer både de praktiserende læger og deres patienter, men de er kun enige i 3,5 % af tilfældene. Det viser dette spørgeskemabaserede studie, som ser nærmere på samspillet mellem læge, sygeplejerske og patient ved konsultationer i almen praksis. Lægerne vurderede, at patienten oftere kunne være tilset af en sygeplejerske, når det drejede sig om ældre patienter eller opfølgende konsultationer. Blandt patienterne var især mænd og yngre patienter tilbøjelige til at se konsultation ved en sygeplejerske som en mulighed. Forekomst af kronisk sygdom var ikke af betydning for hverken lægers eller patienters vurdering af, om patienten kunne komme til konsultation hos en sygeplejerske. Patienter, som lagde stor vægt på at se deres faste læge (i modsætning til en anden læge), var dog mere tilbøjelige til at afvise konsultation ved en sygeplejerske som en mulighed.

Gennem en årrække er sygeplejersker i stigende omfang blevet involveret i almen praksis. Dette studie indikerer, at der er et behov for at inddrage patientperspektivet, hvis de sundhedsfaglige roller i almen praksis fortsat skal udvikles. Det gælder ikke mindst betydningen af patientens relation til en fast læge.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftB M C Family Practice
Vol/bind14
Nummer1
Sider (fra-til)171
ISSN1471-2296
DOI
StatusUdgivet - 14 nov. 2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 56989085