Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Complicated grief and need for professional support in family caregivers of cancer patients in palliative care: a longitudinal cohort study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Internationale studier om sorg viser, at op mod 15-20 % af sørgende går ind i et problematisk forløb med langvarig og pinefuld sorg. Langvarig sorg kaldes kompliceret sorg og er karakteriseret ved et syndrom af vedvarende høj følelsesmæssig intensitet efter dødsfaldet, psykopatologiske reaktioner og besværligheder med at få hverdagen til at fungere efter tabet af en nærtstående. Forekomsten af kompliceret sorg har ikke tidligere været undersøgt i en dansk population.

I dette studie indgik 87 pårørende efter at deres afdøde pårørende havde været behandlet i Det Palliative Team i Aarhus i 2006. De efterlevende deltog i en spørgeskemaundersøgelse om deres sorgreaktioner og samtidig blev det undersøgt hvorvidt de professionelle behandlere umiddelbart efter dødsfaldet i kunne identificere, hvem af de pårørende, der havde behov for hjælp i sorgperioden.

I alt 15 % af de pårørende havde moderat til svær depression efter dødsfaldet og 6 måneder efter dødsfaldet havde op mod 40 % symptomer på kompliceret sorg. Det var imidlertid kun i ca. 25 % af tilfældene, at de professionelle kunne forudsige, at den pårørende ville få et problematisk forløb efter dødsfaldet.
Konklusionen i studiet blev, at et væsentligt antal af pårørende efter patienter behandlet i specialiseret palliativ indsats er i risiko for at udvikle symptomer på kompliceret sorg. Samtidig er det svært for de professionelle at identificere de pårørende, der er i risiko for at lide af langvarig eller kompliceret sorg. Identifikationen af disse pårørende er vigtig i forhold til at kanalisere behandlingsressourcer til de rette personer. Der er behov for øget information om kompliceret sorg og depression efter tabet af en nærtstående, som har været behandlet i specialiseret palliativ indsats.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftSupportive Care in Cancer
Nummer20
Sider (fra-til)1679-1685
Antal sider7
ISSN0941-4355
DOI
StatusUdgivet - 2012

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 40312879