Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Bereavement care in general practice: a cluster-randomized clinical trial

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

I dette studie testes effekten af en klinisk intervention over for håndtering af sorg i almen praksis. Interventionen handlede om, at tidlig identifikation af komplicerede sorgreaktioner via praktiserende læge kan være med til at sikre behandling til behandlingskrævende sorgreaktioner, der volder langvarigt besvær.

Fra tidligere studier peges på, at ca. 10-15 % af sørgende udvikler kompliceret sorg, som er et syndrom kendetegnet ved vedvarende høj emotionel intensitet efter et tab af en betydningsfuld person, dysfunktion i arbejdslivet og besvær med at opretholde en normal hverdag i mere end 6 måneder efter tabet. Det er uvist, om praktiserende læger oplever at være klædt på til at identificere og varetage opgaven omkring behandlingskrævende sorg.

I studiet deltog 402 sørgende personer, som blev fulgt i 13 måneder efter dødsfaldet. Deltagerne blev inddelt i 2 grupper, hvoraf den ene gruppe fik sædvanlig behandling hos egen læge, mens sørgende i den anden gruppe – interventionsgruppen – modtog såvel behandling hos egen læge som informationsmaterialer om sorgreaktioner, og hvornår sorg er behandlingskrævende. Egen læge modtog endvidere forslag til relevant støtte til patienter i sorg.

Resultaterne viste, at der var en tendens til, at patienter i interventionsgruppen havde færre sorgsymptomer ved afslutningen af projektet. Der viste sig endvidere en tendens til, at praktiserende læger, der havde deltaget i interventionen, var mere tilbøjelige til at yde støtte og psykoedukation til deres sørgende patienter, mens praktiserende læger i kontrolgruppen oftere udskrev psykofarmaka til de sørgende. Ingen af resultaterne i studiet var signifikante.

Det har ikke været muligt i den internationale litteratur at finde tidligere interventionsstudier om sorg i almen praksis, og dette studie betragtes som en god basis for videre studier om håndtering af sorg i almen praksis og udviklingen af kliniske retningslinjer om hjælp til sørgende mennesker.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftFamily Practice
Vol/bind30
Nummer2
Sider (fra-til)134-141
ISSN0263-2136
DOI
StatusUdgivet - apr. 2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 48437604