Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Belastet af arbejdet - Om udviklingen af svær arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Standard

Belastet af arbejdet - Om udviklingen af svær arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger. / Andersen, Christina Maar; Pedersen, Anette Fischer; Olesen, Frede et al.

I: Practicus, Bind 37, Nr. 214, 18.02.2013, s. 22-23.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{f111bb3de53c48a69cd880f58fed3c80,
title = "Belastet af arbejdet - Om udviklingen af sv{\ae}r arbejdsbelastning blandt alment praktiserende l{\ae}ger",
abstract = "Hver fjerde praktiserende l{\ae}ge er sv{\ae}rt belastet af arbejdet. Mandlige l{\ae}ger ─ specielt de yngre ─ synes i h{\o}jere grad end deres kvindelige kolleger at v{\ae}re belastet.{\AE}ndringer i sundhedsv{\ae}senet med udflytning af opgaver, l{\ae}gemangel og flere borgere med kroniske lidelser har {\o}get presset p{\aa} praktiserende l{\ae}ger. Forskningsenheden gennemf{\o}rte i 2012 en sp{\o}rgeskemaunders{\o}gelse for at unders{\o}ge l{\ae}gernes oplevelse af deres arbejde. Artiklen ser p{\aa} udviklingen af arbejdsbelastningen blandt praktiserende l{\ae}ger i det tidligere {\AA}rhus Amt i perioden 2004-2012.Tidligere studier har vist, at sv{\ae}r arbejdsbelastning kan have alvorlige konsekvenser for l{\ae}gerne, fx tidlig pensionsalder, alkohol- eller medicinmisbrug og {\o}get selvmordsrisiko. Tidligere studier peger ogs{\aa} p{\aa}, at udbr{\ae}ndte l{\ae}ger er mindre effektive, laver flere fejl og bruger mindre tid p{\aa} patienterne og p{\aa} forebyggelse.Et vigtigt element i forebyggelsen af sv{\ae}r arbejds­belastning synes at v{\ae}re en forventningsafstemning mellem l{\ae}gekollegaer i praksis­f{\ae}llesskaber. Efteruddannelse kan ogs{\aa} sikre, at l{\ae}gerne f{\o}ler sig bedre kl{\ae}dt p{\aa} til at udf{\o}re arbejdet.Sv{\ae}r arbejdsbelastning har ikke alene betydning for den enkelte l{\ae}ge og dennes familie. For patienten kan en udbr{\ae}ndt l{\ae}ge i v{\ae}rste fald betyde, at symptomer bliver overset, s{\aa} sygdom opdages sent, og behandlingen m{\aa}ske bliver kompliceret.",
keywords = "Sv{\ae}r arbejdsbelastning (udbr{\ae}ndthed) , alment praktiserende l{\ae}ger",
author = "Andersen, {Christina Maar} and Pedersen, {Anette Fischer} and Frede Olesen and Peter Vedsted",
year = "2013",
month = feb,
day = "18",
language = "Dansk",
volume = "37",
pages = "22--23",
journal = "Practicus",
issn = "0109-2235",
number = "214",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Belastet af arbejdet - Om udviklingen af svær arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger

AU - Andersen, Christina Maar

AU - Pedersen, Anette Fischer

AU - Olesen, Frede

AU - Vedsted, Peter

PY - 2013/2/18

Y1 - 2013/2/18

N2 - Hver fjerde praktiserende læge er svært belastet af arbejdet. Mandlige læger ─ specielt de yngre ─ synes i højere grad end deres kvindelige kolleger at være belastet.Ændringer i sundhedsvæsenet med udflytning af opgaver, lægemangel og flere borgere med kroniske lidelser har øget presset på praktiserende læger. Forskningsenheden gennemførte i 2012 en spørgeskemaundersøgelse for at undersøge lægernes oplevelse af deres arbejde. Artiklen ser på udviklingen af arbejdsbelastningen blandt praktiserende læger i det tidligere Århus Amt i perioden 2004-2012.Tidligere studier har vist, at svær arbejdsbelastning kan have alvorlige konsekvenser for lægerne, fx tidlig pensionsalder, alkohol- eller medicinmisbrug og øget selvmordsrisiko. Tidligere studier peger også på, at udbrændte læger er mindre effektive, laver flere fejl og bruger mindre tid på patienterne og på forebyggelse.Et vigtigt element i forebyggelsen af svær arbejds­belastning synes at være en forventningsafstemning mellem lægekollegaer i praksis­fællesskaber. Efteruddannelse kan også sikre, at lægerne føler sig bedre klædt på til at udføre arbejdet.Svær arbejdsbelastning har ikke alene betydning for den enkelte læge og dennes familie. For patienten kan en udbrændt læge i værste fald betyde, at symptomer bliver overset, så sygdom opdages sent, og behandlingen måske bliver kompliceret.

AB - Hver fjerde praktiserende læge er svært belastet af arbejdet. Mandlige læger ─ specielt de yngre ─ synes i højere grad end deres kvindelige kolleger at være belastet.Ændringer i sundhedsvæsenet med udflytning af opgaver, lægemangel og flere borgere med kroniske lidelser har øget presset på praktiserende læger. Forskningsenheden gennemførte i 2012 en spørgeskemaundersøgelse for at undersøge lægernes oplevelse af deres arbejde. Artiklen ser på udviklingen af arbejdsbelastningen blandt praktiserende læger i det tidligere Århus Amt i perioden 2004-2012.Tidligere studier har vist, at svær arbejdsbelastning kan have alvorlige konsekvenser for lægerne, fx tidlig pensionsalder, alkohol- eller medicinmisbrug og øget selvmordsrisiko. Tidligere studier peger også på, at udbrændte læger er mindre effektive, laver flere fejl og bruger mindre tid på patienterne og på forebyggelse.Et vigtigt element i forebyggelsen af svær arbejds­belastning synes at være en forventningsafstemning mellem lægekollegaer i praksis­fællesskaber. Efteruddannelse kan også sikre, at lægerne føler sig bedre klædt på til at udføre arbejdet.Svær arbejdsbelastning har ikke alene betydning for den enkelte læge og dennes familie. For patienten kan en udbrændt læge i værste fald betyde, at symptomer bliver overset, så sygdom opdages sent, og behandlingen måske bliver kompliceret.

KW - Svær arbejdsbelastning (udbrændthed)

KW - alment praktiserende læger

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 37

SP - 22

EP - 23

JO - Practicus

JF - Practicus

SN - 0109-2235

IS - 214

ER -