Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger: En undersøgelse i Region Midtjylland

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Standard

Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger : En undersøgelse i Region Midtjylland. / Pedersen, Anette Fischer; Olesen, Frede; Andersen, Christina Maar; Vedsted, Peter.

1 udg. Aarhus : Forskningsenheden for Almen Praksis, 2012. 23 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@book{fa23a50a872644f28aa9b07ea09d293d,
title = "Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende l{\ae}ger: En unders{\o}gelse i Region Midtjylland",
abstract = "L{\ae}ger har h{\o}j risiko for sv{\ae}r arbejdsbelastning, ogs{\aa} kaldet ’udbr{\ae}ndthed’. Tegn p{\aa} sv{\ae}r arbejdsbelastning er en h{\o}j grad af f{\o}lelsesm{\ae}ssig udmattelse, h{\o}j grad af kynisme og lav grad af personligt jobudbytte. Denne unders{\o}gelse viste en stigning i andelen af praktiserende l{\ae}ger med meget sv{\ae}r arbejdsbelastning i perioden 2004-2012. I 2004 udf{\o}rte Forskningsenheden for Almen Praksis en jobtilfredshedsunders{\o}gelse blandt praktiserende l{\ae}ger i det dav{\ae}rende {\AA}rhus Amt og fandt, at 24,1{\%} af de praktiserende l{\ae}ger viste tegn p{\aa} at v{\ae}re sv{\ae}rt belastede af arbejdsbyrden og at 2,8{\%} var meget sv{\ae}rt belastede. Karakteren af opgaverne i almen praksis er {\ae}ndret i de seneste {\aa}r som f{\o}lge af {\ae}ndringer i sygehusstrukturen med {\ae}ndringer i indl{\ae}ggelsesm{\o}nster, l{\ae}gemangel i almen praksis, et stigende antal {\ae}ldre borgere og en h{\o}j forekomst af patienter med kroniske sygdomme. Derfor blev jobtilfredshedsunders{\o}gelsen gentaget blandt alle alment praktiserende l{\ae}ger i Region Midtjylland i 2012 og andelen af de praktiserende l{\ae}ger som var sv{\ae}rt eller meget sv{\ae}rt belastet arbejdsbyrden var nu hhv. 25,8{\%} og 5,3{\%}. Idet mere end hver fjerde l{\ae}ge i Region Midtjylland angiver at v{\ae}re sv{\ae}rt belastet af arbejdet synes der at v{\ae}re brug for at f{\aa} identificeret de arbejdssituationer, som is{\ae}r opleves som belastende for de praktiserende l{\ae}ger og at udvikle effektive interventioner til h{\aa}ndtering af stress og f{\o}lelsesm{\ae}ssig belastning.",
author = "Pedersen, {Anette Fischer} and Frede Olesen and Andersen, {Christina Maar} and Peter Vedsted",
year = "2012",
month = "8",
day = "30",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-90004-31-6",
publisher = "Forskningsenheden for Almen Praksis",
edition = "1",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger

T2 - En undersøgelse i Region Midtjylland

AU - Pedersen, Anette Fischer

AU - Olesen, Frede

AU - Andersen, Christina Maar

AU - Vedsted, Peter

PY - 2012/8/30

Y1 - 2012/8/30

N2 - Læger har høj risiko for svær arbejdsbelastning, også kaldet ’udbrændthed’. Tegn på svær arbejdsbelastning er en høj grad af følelsesmæssig udmattelse, høj grad af kynisme og lav grad af personligt jobudbytte. Denne undersøgelse viste en stigning i andelen af praktiserende læger med meget svær arbejdsbelastning i perioden 2004-2012. I 2004 udførte Forskningsenheden for Almen Praksis en jobtilfredshedsundersøgelse blandt praktiserende læger i det daværende Århus Amt og fandt, at 24,1% af de praktiserende læger viste tegn på at være svært belastede af arbejdsbyrden og at 2,8% var meget svært belastede. Karakteren af opgaverne i almen praksis er ændret i de seneste år som følge af ændringer i sygehusstrukturen med ændringer i indlæggelsesmønster, lægemangel i almen praksis, et stigende antal ældre borgere og en høj forekomst af patienter med kroniske sygdomme. Derfor blev jobtilfredshedsundersøgelsen gentaget blandt alle alment praktiserende læger i Region Midtjylland i 2012 og andelen af de praktiserende læger som var svært eller meget svært belastet arbejdsbyrden var nu hhv. 25,8% og 5,3%. Idet mere end hver fjerde læge i Region Midtjylland angiver at være svært belastet af arbejdet synes der at være brug for at få identificeret de arbejdssituationer, som især opleves som belastende for de praktiserende læger og at udvikle effektive interventioner til håndtering af stress og følelsesmæssig belastning.

AB - Læger har høj risiko for svær arbejdsbelastning, også kaldet ’udbrændthed’. Tegn på svær arbejdsbelastning er en høj grad af følelsesmæssig udmattelse, høj grad af kynisme og lav grad af personligt jobudbytte. Denne undersøgelse viste en stigning i andelen af praktiserende læger med meget svær arbejdsbelastning i perioden 2004-2012. I 2004 udførte Forskningsenheden for Almen Praksis en jobtilfredshedsundersøgelse blandt praktiserende læger i det daværende Århus Amt og fandt, at 24,1% af de praktiserende læger viste tegn på at være svært belastede af arbejdsbyrden og at 2,8% var meget svært belastede. Karakteren af opgaverne i almen praksis er ændret i de seneste år som følge af ændringer i sygehusstrukturen med ændringer i indlæggelsesmønster, lægemangel i almen praksis, et stigende antal ældre borgere og en høj forekomst af patienter med kroniske sygdomme. Derfor blev jobtilfredshedsundersøgelsen gentaget blandt alle alment praktiserende læger i Region Midtjylland i 2012 og andelen af de praktiserende læger som var svært eller meget svært belastet arbejdsbyrden var nu hhv. 25,8% og 5,3%. Idet mere end hver fjerde læge i Region Midtjylland angiver at være svært belastet af arbejdet synes der at være brug for at få identificeret de arbejdssituationer, som især opleves som belastende for de praktiserende læger og at udvikle effektive interventioner til håndtering af stress og følelsesmæssig belastning.

M3 - Rapport

SN - 978-87-90004-31-6

BT - Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger

PB - Forskningsenheden for Almen Praksis

CY - Aarhus

ER -