Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vedsted

Arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger: En undersøgelse i Region Midtjylland

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Læger har høj risiko for svær arbejdsbelastning, også kaldet ’udbrændthed’. Tegn på svær arbejdsbelastning er en høj grad af følelsesmæssig udmattelse, høj grad af kynisme og lav grad af personligt jobudbytte. Denne undersøgelse viste en stigning i andelen af praktiserende læger med meget svær arbejdsbelastning i perioden 2004-2012.
I 2004 udførte Forskningsenheden for Almen Praksis en jobtilfredshedsundersøgelse blandt praktiserende læger i det daværende Århus Amt og fandt, at 24,1% af de praktiserende læger viste tegn på at være svært belastede af arbejdsbyrden og at 2,8% var meget svært belastede. Karakteren af opgaverne i almen praksis er ændret i de seneste år som følge af ændringer i sygehusstrukturen med ændringer i indlæggelsesmønster, lægemangel i almen praksis, et stigende antal ældre borgere og en høj forekomst af patienter med kroniske sygdomme. Derfor blev jobtilfredshedsundersøgelsen gentaget blandt alle alment praktiserende læger i Region Midtjylland i 2012 og andelen af de praktiserende læger som var svært eller meget svært belastet arbejdsbyrden var nu hhv. 25,8% og 5,3%.
Idet mere end hver fjerde læge i Region Midtjylland angiver at være svært belastet af arbejdet synes der at være brug for at få identificeret de arbejdssituationer, som især opleves som belastende for de praktiserende læger og at udvikle effektive interventioner til håndtering af stress og følelsesmæssig belastning.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagForskningsenheden for Almen Praksis
Udgave1
Antal sider23
ISBN (Trykt)978-87-90004-31-6
ISBN (Elektronisk)978-87-90004-31-6
StatusUdgivet - 30 aug. 2012

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 48213567