Morten Haaning Charles

Impact of early detection and treatment of diabetes on the 6-year prevalence of cardiac autonomic neuropathy in people with screen-detected diabetes: ADDITION-Denmark, a cluster-randomised study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Baggrund:
Der er begrænset viden om hvordan tidlig multifaktoriel behandling forbedrer konsekvenser af diabetes. Kardiel autonom neuropati (KAN) hos personer med diabetes indikerer omfattende skade på det autonome nervesystem og er relateret til mortalitet og livskvalitet. I dette studie fra ADDITION Danmark undersøgte vi effekten af tidlig opsporing og efterfølgende intensive behandling af type 2 diabetes i almen praksis på hyppigheden af kardiel autonom neuropati 6 år efter diagnose.
Resultater:
Prævalensen af tidlig KAN var 15,1% i rutine behandlingsgruppen (RG) og 15.5% i intensive behandlingsgruppen (IG), mens manifest KAN var tilstede hos hhv 7,1% og 7,3%. Der var statistisk signifikant forskel mellem behandlingsgrupperne.
Sammenlignet med andre studier og i betragtning af at patienterne er tidligt opsporet og velbehandlede, finder vi en høj hyppighed af KAN. Behandling af kendte kardiovaskulære risikofaktorer er således ikke nok til at forebygge at mange diabetes patienter udvikler KAN.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftDiabetologia
Vol/bind56
Nummer1
Sider (fra-til)101-8
Antal sider8
ISSN0012-186X
DOI
StatusUdgivet - jan. 2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Projekter

ID: 52443115