Morten Haaning Charles

Effect of intensive multifactorial treatment compared with routine care on aortic stiffness and central blood pressure among individuals with screen-detected type 2 diabetes: the ADDITION-Denmark study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Baggrund:
Interventionsstudier med kardiovaskulære endepunkter kræver meget store studie populationer og/eller en lang opfølgningstid. Intermediære endepunkter som ligger i den kausale gangsti mod klinisk relevante endpunkter er derfor brugbare redskaber til at vurdere effekten af behandling i studie som mangler tilstrækkelig kardiovaskulære tilfælde. Aorta stivhed er et anerkendt intermediært endemål i kliniske studier.
I ADDITION Danmark studiet fik en del af deltagerne ved 6 års opfølgningsundersøgelsen undersøgt aortisk stivhed, målt ved karotid-femoral pulsbølge hastighed. Vi undersøgte herigennem effekten af intensiv multifaktoriel behandling sammenlignet med rutine behandling i almen praksis.
Resultater:
Patienterne in intensiv gruppen havde en 0,51 m/s (95%CI: -0,96; -0,05; p-værdi:0.03) sammenlignet med rutine behandlingsgruppen. Ekstrapolering af disse resultater på basis af en meta-analyse om pulsbølgehastighed, svarer den difference på 0,51 m/s til en relativ risiko reduktion på 7% af intensiv multifaktoriel behandling sammenlignet med rutine. Men vi kan dog ikke konkludere at en reduktion i aorta stivhed og reducerer incidencen af kardiovaskulære tilfælde. For at bekræfte denne teori, er vi nødt til at lave yderligere opfølgning i ADDITION Danmark.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftDiabetes Care
Vol/bind35
Nummer11
Sider (fra-til)2207-14
Antal sider8
ISSN0149-5992
DOI
StatusUdgivet - nov. 2012

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Projekter

ID: 52443279