Aarhus Universitets segl

Hinterlands and Heartlands in the Green Transition: Regional Perspectives on Novel Biomass Exploitation

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

  • Lotte Dalgaard Christensen
Den grønne omstilling kræver, at vi som samfund udfaser brugen af fossile brændsler og i stedet søger efter fornybare og biologisk nedbrydelige alternativer. Teoretisk set vil alt, som vi i dag fremstiller af olie, i fremtiden kunne fremstilles af raffineret biomasse, og videnskaben har allerede taget store skridt i den retning. Imidlertid kan et højere forbrug af biomasse være forbundet med problematiske ændringer i arealanvendelsen, tab af biodiversitet og forstyrrelse af økosystemer. På vores vej imod et fossilfrit samfund må vi derfor forsøge at kombinere bæredygtig biomasseproduktion med fredning og beskyttelse af kritiske og sårbare naturressourcer. Eftersom en stor del af den tilgængelige biomasse findes i land- og kystområder, bliver disse områders håndtering af naturressourcer afgørende for den grønne omstilling. Dette Ph.d.-projekt analyserer derfor hvordan land- og kystområder bliver påvirket når vores samfund bevæger sig væk fra den fossile økonomi og hen imod en fuldt udviklet bioøkonomi. Vil udnyttelse af nye biologiske ressourcer afhjælpe nogle af de økonomiske og demografiske trends, som i disse år udfordrer landområder i mange industrialiserede lande? Eller vil disse uligheder vare ved eller endda forværres?

Afhandlingen tager afsæt i staplesteori for at finde svar på disse spørgsmål. Selvom stapleslitteraturen ofte anser naturressourcer som enten en forbandelse eller en velsignelse, så viser artiklerne i denne afhandling, at vi kan bruge staplesteori til at få et meget mere nuanceret billede af ressourceafhængig regional udvikling. Baseret på principperne i mængdelære kombinerer afhandlingen en tværsektoriel analyse af nordiske bioøkonomiske industrier med et dybdegående case-studie af færøsk tangdyrkning og spilteoretisk modellering af teknologiudbredelse. Resultaterne viser, at ønsket om regional udvikling ikke altid kan forenes med ønsket om miljømæssig bæredygtighed. Afhandlingen afprøver derfor, om man kan løse dette dilemma ved at indføre betaling for økosystemtjenester, men konkluderer, at dette politiske værktøj sjældent vil være tilstrækkeligt. Til gengæld vil staplesteori stadig være et analytisk relevant udgangspunkt for at forstå de regionale udviklingsdynamikker, som vil opstå i en bioøkonomi, der prissætter naturressourcer ud fra principperne om værdien af økosystemtjenester. Når politikere afgør hvilke teknologier, vores samfund skal satse på i den grønne omstilling, er det derfor afgørende, at de tager højde for, at bioøkonomien udfolder sig forskelligt afhængigt af hvert landområdes specifikke kendetegn. Principperne for deliberativt demokrati er således et godt udgangspunkt for at formulere fremtidens grønne målsætninger.
Bidragets oversatte titelVindere og tabere i den grønne omstilling:: En regional vinkel på på biomasseudnyttelse
OriginalsprogEngelsk
ForlagAarhus Universitet
Antal sider205
StatusUdgivet - feb. 2022

    Forskningsområder

  • bioeconomy, green transition, regional development, seaweed cultivation, game theory, staple theory, set-theoretic models, Environmental sustainability, Nordic countries

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

  • Fridtjof Nansen Institute

    Aktivitet: Besøg på en ekstern institution - typerBesøg ved en ekstern, akademisk institution

Projekter

ID: 225593848