Aarhus Universitets segl

Lea Laura Michelsen

Ph.d.-studerende, Videnskabelig assistent

Lea Laura Michelsen

Forskningsområder

Profil

KUNSTEN AT FORSVINDE:
MASKER OG BIOPOLITISK MODSTAND I EN DIGITAL BIOMETRISK KONTEKST

Resumé af ph.d.-projektet
Biometrik er en teknologi, der gennem aflæsning af alt fra ansigter, fingeraftryk og gangart til puls, hjerneaktivitet og odeur kan identificere et menneske. Teknologien forbindes ofte med lufthavne, grænsekontrol og CCTV-overvågning, men mange har daglig berøring med den, eftersom den opererer i hverdagslige medier som FaceApp, Snapchat og Facebook. Når vi bearbejder vores ansigter med tilsyneladende uskyldige beauty-effekter og genererer nuttede masker, bambi-øjne eller “customized panda-emojis” hen over vores ansigter i sociale medier, tænker vi ikke nødvendigvis over, hvad det er for et apparat, vi fodrer med data, og på hvilke måder det bearbejder os tilbage.

I mit ph.d.-projekt undersøger jeg kunsten at forsvinde—en række nutidige kunstere, der er helt på omgangshøjde med den aktuelle forskning i biometrik. Gennem boblende, pinkskinnende plasticmasker, DNA spoofing, usynlighedssprays, “fake face"-genererende textiler og DIY værktøjer, kamouflerende Dazzle make-up, forsølvede anti-drone kapper, og “fucking didactic educational .MOV files" fremdyrker kunstnerne på forskellig vis produkter, som kan værne mod biometrisk identifikation.

Projektet undersøger mere specifikt, hvordan man kan forstå disse masker og forsvindingsnumre som en biopolitisk modstand mod algoritmisk guidet biometrik.

 

Ph.d.-studerende i forskningsprogrammet Contemporary Aesthetics and Technology.

En del af forskningsgruppen ADA (Analysis of Digital Aesthetics).

Gæsteredaktør tidsskriftet NJA (Nordic Journal of Aesthetics).


Undervisning

2019: Kunsten at forsvinde - Modstand og maskeringsstrategier i digital samtidskunst

2018: Æstetisk Kommunikation (instruktor) 

 

 

Vis alle (3) »

Vis alle (18) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 120405053