Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Karsten Dahl

Blue Reef - Naturgenopretning af stenrev i Kattegat tiltrækker marsvin (Phocoena phocoena)

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Standard

Blue Reef - Naturgenopretning af stenrev i Kattegat tiltrækker marsvin (Phocoena phocoena). / Mikkelsen, Lonnie; Mouritsen, Kim Nørgaard; Teilmann, Jonas; Dahl, Karsten; Tougaard, Jakob.

2013. Abstract fra Dansk Havforskermøde 2013, Roskilde, Danmark.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Harvard

APA

CBE

MLA

Mikkelsen, Lonnie o.a.. Blue Reef - Naturgenopretning af stenrev i Kattegat tiltrækker marsvin (Phocoena phocoena). Dansk Havforskermøde 2013, 21 jan. 2013, Roskilde, Danmark, Konferenceabstrakt til konference, 2013.

Vancouver

Author

Bibtex

@conference{ff845cacd97247acaff171ca8806cf2e,
title = "Blue Reef - Naturgenopretning af stenrev i Kattegat tiltr{\ae}kker marsvin (Phocoena phocoena)",
abstract = "Naturgenopretningsprojektet BlueReef genoprettede i 2008, et 45.000 m2 stort stenrev ved L{\ae}s{\o} Trindel i det nordlige Kattegat. Stenrev p{\aa} lavt vand kan rumme et meget artsrigt plante- og dyreliv og dermed potentielt tiltr{\ae}kke f{\o}des{\o}gende rovdyr som marsvin (Phocoena phocoena). For at unders{\o}ge dette, blev marsvinenes aktivitet i omr{\aa}det ved L{\ae}s{\o} Trindel overv{\aa}get f{\o}r og efter genopretningen af stenrevet, ved benyttelse af akustiske dataloggere, T-PODs (Timing Porpoise Detector). Disse T-PODs er designet specielt til at opfange marsvins ekkolokaliseringssignaler, der bruges til orientering og til jagt p{\aa} fisk. To T-PODs blev placeret p{\aa} stenrevet L{\ae}s{\o} Trindel og to p{\aa} en referencestation ca. 10 km derfra over sommeren i {\aa}rene 2006-2012. Resultaterne viser, at marsvinens aktivitet steg signifikant p{\aa} L{\ae}s{\o} Trindel revet efter genopretningen i 2008. Antallet af minutter med marsvin-detektioner (PPM) per dag steg i gennemsnit fra 9,5 PPM per dag i 2006 til et maksimum i 2010 (15,2 PPM per dag) med et efterf{\o}lgende beskedent fald (12,75 PPM per dag i 2012). Der forekom ogs{\aa} en stigning i den gennemsnitlige varighed af ophold p{\aa} revet (encounter duration) fra 3,0 minutter i 2006 til 4,7 minutter i 2010 (3,7 minutter i 2012), og viste dermed, at marsvin ikke kun forekom oftere p{\aa} L{\ae}s{\o} Trindel, men opholdte sig der ogs{\aa} i l{\ae}ngere tid ad gangen. Desuden var der et p{\aa}faldende d{\o}gn- m{\o}nster i marsvinenes aktivitet p{\aa} L{\ae}s{\o} Trindel, med v{\ae}sentligt mere aktivitet i l{\o}bet af natten end om dagen. Dette m{\o}nster blev specielt tydeligt i {\aa}rene efter genopretningen. P{\aa} referencestationen derimod, faldt aktiviteten generelt i l{\o}bet af unders{\o}gelsesperioden og marsvinene var mest aktive her i dagtimerne.",
author = "Lonnie Mikkelsen and Mouritsen, {Kim N{\o}rgaard} and Jonas Teilmann and Karsten Dahl and Jakob Tougaard",
year = "2013",
language = "Dansk",
note = "Dansk Havforskerm{\o}de 2013 ; Conference date: 21-01-2013 Through 23-01-2013",

}

RIS

TY - ABST

T1 - Blue Reef - Naturgenopretning af stenrev i Kattegat tiltrækker marsvin (Phocoena phocoena)

AU - Mikkelsen, Lonnie

AU - Mouritsen, Kim Nørgaard

AU - Teilmann, Jonas

AU - Dahl, Karsten

AU - Tougaard, Jakob

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Naturgenopretningsprojektet BlueReef genoprettede i 2008, et 45.000 m2 stort stenrev ved Læsø Trindel i det nordlige Kattegat. Stenrev på lavt vand kan rumme et meget artsrigt plante- og dyreliv og dermed potentielt tiltrække fødesøgende rovdyr som marsvin (Phocoena phocoena). For at undersøge dette, blev marsvinenes aktivitet i området ved Læsø Trindel overvåget før og efter genopretningen af stenrevet, ved benyttelse af akustiske dataloggere, T-PODs (Timing Porpoise Detector). Disse T-PODs er designet specielt til at opfange marsvins ekkolokaliseringssignaler, der bruges til orientering og til jagt på fisk. To T-PODs blev placeret på stenrevet Læsø Trindel og to på en referencestation ca. 10 km derfra over sommeren i årene 2006-2012. Resultaterne viser, at marsvinens aktivitet steg signifikant på Læsø Trindel revet efter genopretningen i 2008. Antallet af minutter med marsvin-detektioner (PPM) per dag steg i gennemsnit fra 9,5 PPM per dag i 2006 til et maksimum i 2010 (15,2 PPM per dag) med et efterfølgende beskedent fald (12,75 PPM per dag i 2012). Der forekom også en stigning i den gennemsnitlige varighed af ophold på revet (encounter duration) fra 3,0 minutter i 2006 til 4,7 minutter i 2010 (3,7 minutter i 2012), og viste dermed, at marsvin ikke kun forekom oftere på Læsø Trindel, men opholdte sig der også i længere tid ad gangen. Desuden var der et påfaldende døgn- mønster i marsvinenes aktivitet på Læsø Trindel, med væsentligt mere aktivitet i løbet af natten end om dagen. Dette mønster blev specielt tydeligt i årene efter genopretningen. På referencestationen derimod, faldt aktiviteten generelt i løbet af undersøgelsesperioden og marsvinene var mest aktive her i dagtimerne.

AB - Naturgenopretningsprojektet BlueReef genoprettede i 2008, et 45.000 m2 stort stenrev ved Læsø Trindel i det nordlige Kattegat. Stenrev på lavt vand kan rumme et meget artsrigt plante- og dyreliv og dermed potentielt tiltrække fødesøgende rovdyr som marsvin (Phocoena phocoena). For at undersøge dette, blev marsvinenes aktivitet i området ved Læsø Trindel overvåget før og efter genopretningen af stenrevet, ved benyttelse af akustiske dataloggere, T-PODs (Timing Porpoise Detector). Disse T-PODs er designet specielt til at opfange marsvins ekkolokaliseringssignaler, der bruges til orientering og til jagt på fisk. To T-PODs blev placeret på stenrevet Læsø Trindel og to på en referencestation ca. 10 km derfra over sommeren i årene 2006-2012. Resultaterne viser, at marsvinens aktivitet steg signifikant på Læsø Trindel revet efter genopretningen i 2008. Antallet af minutter med marsvin-detektioner (PPM) per dag steg i gennemsnit fra 9,5 PPM per dag i 2006 til et maksimum i 2010 (15,2 PPM per dag) med et efterfølgende beskedent fald (12,75 PPM per dag i 2012). Der forekom også en stigning i den gennemsnitlige varighed af ophold på revet (encounter duration) fra 3,0 minutter i 2006 til 4,7 minutter i 2010 (3,7 minutter i 2012), og viste dermed, at marsvin ikke kun forekom oftere på Læsø Trindel, men opholdte sig der også i længere tid ad gangen. Desuden var der et påfaldende døgn- mønster i marsvinenes aktivitet på Læsø Trindel, med væsentligt mere aktivitet i løbet af natten end om dagen. Dette mønster blev specielt tydeligt i årene efter genopretningen. På referencestationen derimod, faldt aktiviteten generelt i løbet af undersøgelsesperioden og marsvinene var mest aktive her i dagtimerne.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -