Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Jonas Strandholdt Bach

One and Many Gellerups: Tense Encounters in a Danish Disadvantaged Housing Estate Under Transformation

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Denne Ph.d.-afhandling omhandler de forestillinger og opfattelser, der ligger til grund for og udspringer af den igangværende forandringsproces i Gellerup i Aarhus. Gellerup er et udsat, alment boligområde, som Aarhus Kommune i samarbejde med Brabrand Boligforening via en fysisk helhedsplan er i gang med at omdanne ved blandt andet at nedrive almene boligblokke og bygge nye boligtyper, kontorbygninger og veje.

Med fokus på den igangværende forvandlingsproces i Gellerup argumenterer afhandlingen for, at der overordnet er tre forskellige forestillinger om og forståelser af området og dets fremtid (defineret som registers of imagination på engelsk), og at disse forestillinger påvirker transformationsprocessen på forskellig vis. De tre forståelser er: Gellerup som landsby, Gellerup som kreativ og international bydel og Gellerup som en normaliseret del af Aarhus. Afhandlingen beskæftiger sig med konflikter, overlap og dynamikker mellem de tre forståelser og deres indbyrdes ”kamp” om at dominere udviklingen i området. Afhandlingen placerer kulturelle begivenheder, iværksætteri, politiske beslutninger, nostalgi, usikkerhed, apati, fraflytning og modstand som udtryksformer, der afspejler spændinger og konflikter mellem de tre overordnede forståelser af området. Centralt står konflikten mellem opfattelsen af Gellerup som en landsby og Gellerup som en normaliseret del af Aarhus. En konflikt, der blandt andet handler om beboernes medbestemmelse og ret til at bo i området over for politiske ønsker om at ændre områdets beboersammensætning. Afhandlingen argumenterer for, at Aarhus Byråds beslutning i sommeren 2018 om at arbejde for yderligere nedrivning af boligblokke i Gellerup har forstærket den centrale konflikt og givet udsigt til endnu flere forandringer i området.
Afhandlingen beskriver, hvordan den igangværende fysiske omdannelse og det dynamiske forhold mellem de tre overordnede forståelser af Gellerup skaber en bydel i konstant forandring, hvor beboerne skal navigere i fysiske omgivelser, der både rummer minder om det tidligere Gellerup og visioner for fremtidens Gellerup.

Afhandlingen bygger på antropologiske studier inspireret af den udvidede case metode i og af Gellerup i perioden fra september 2015 til april 2019. De indsamlede data består hovedsageligt af interviews med områdets nuværende beboere. Endvidere er der foretaget interviews med tidligere beboere, professionelle og andre interessenter, ligesom der er foretaget etnografiske observationer og gennemgået politiske og administrative dokumenter. I projektperioden har området gennemgået markante fysiske forandringer, og afhandlingen argumenterer for, at der i perioden i stigende grad har været en orientering mod forståelsen af Gellerup som en normaliseret del af Aarhus, og at denne forståelse således har indtaget en dominerende position i transformationen af området. I et større perspektiv placerer afhandlingens undersøgelse af udviklingen i Gellerup sig i en international debat om gentrificering og byudvikling.
Bidragets oversatte titelEt og mange Gellerup'er: Anspændte møder i et dansk udsat boligområde under forandring
OriginalsprogEngelsk
Antal sider239
StatusIkke-udgivet - 5 jul. 2019

Note vedr. afhandling

Afhandlingen er pt ikke offentliggjort

    Forskningsområder

  • Gellerup, udsatte boligområder, Boligpolitik, Aarhus

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 170889058