Aarhus Universitets segl

Johannes Lundberg

Ph.d.-studerende

Johannes Lundberg

Forskningsområder

Profil

Bredt formuleret undersøger mit ph.d.-projekt finanskapitalismens rolle i at begrænse/forstærke klimakrisen. Mere specifikt afsøger jeg hvordan finansteorier har påvirket danske pensionskassers klimarelaterede investeringsbeslutninger. Adskillige studier har allerede dokumenteret hvordan fossilselskabers særlige økonomiske interesser har tilskyndet deres yderst succesfulde lobbykampagner for at forsinke klimahandling. I takt med at magten i kapitalismen bevæger sig fra ejerne af produktionsmidlerne til ejerne af finansieringsmidlerne, har investorer nu en afgørende rolle i at påvirke den fossile industri.

På denne baggrund har undersøgelsen en todelt ambition: Dels forsøger jeg at identificere en logik i finansverdenen, hvad jeg betegner et ’investeringsdispositiv’ (dvs. en tendens, der går på tværs af forskellige typer af teknikker, teorier, praksisser og dokumenter). Jeg sporer investeringsdispositivet i finansteorier om ’agency theory’, ’moderne portfolio theory’ og det juridiske begreb ’prudent person’ som alle indikerer tendenser til at definere investorernes ansvar som profitmaksimering, at fremhæve risikostyring, at begrænse aktivt ejerskab og at negligere investeringers miljømæssige konsekvenser.

Og dels forsøger jeg at spore hvordan og i hvilken grad investeringsdispositivet har forgrenet sig til lærebøger, love og investeringsmodeller og -praksisser, med fokus på hvordan dette har formet investeringsbeslutninger hos danske pensionskasser. Analysen af ​​danske pensionskasser undersøger dels hvordan og i hvilken grad investeringsdispositivet hindrer danske pensionskasser i at implementere investeringspolitikker i overensstemmelse med Paris-aftalens mål. Og dels hvordan og i hvilken grad medbestemmelse i pensionskasser giver en stærkere stemme og konkret politisk indflydelse til pensionsopspareres klimabekymringer sammenlignet med kommercielle og statsejede pensionsselskaber.

Vis alle (7) »

Vis alle (9) »

ID: 207223163