Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Janus Larsen

Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Standard

Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet? / Larsen, Janus.

2019. Abstract fra 20. Danske Havforskermøde, Odense, Danmark.

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Harvard

Larsen, J 2019, 'Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?' 20. Danske Havforskermøde, Odense, Danmark, 23/01/2019 - 25/01/2019, .

APA

Larsen, J. (2019). Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?. Abstract fra 20. Danske Havforskermøde, Odense, Danmark.

CBE

Larsen J. 2019. Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?. Abstract fra 20. Danske Havforskermøde, Odense, Danmark.

MLA

Vancouver

Larsen J. Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?. 2019. Abstract fra 20. Danske Havforskermøde, Odense, Danmark.

Author

Bibtex

@conference{700f570815ef4b12a42bc2eedd1efeab,
title = "Hvorfor er hydrodynamiske modeller s{\aa} l{\ae}kre og hvordan ser der ud i motorrummet?",
abstract = "En dynamisk model er en matematisk beskrivelse af et system, som definerer den tidslige udvikling i systemets tilstand. Det kender vi f.eks. fra vejrudsigten, hvor luftens bev{\ae}gelse, tryk og temperatur bliver forudsagt af en matematisk model. Helt tilsvarende kan man lave en s{\aa}dan model for havets str{\o}mning, temperatur og saltindhold: en hydrodynamisk model. En af styrkerne ved denne type modeller er deres evne til at beskrive, hvordan systemet vil opf{\o}re sig under andre forhold, f.eks. i fremtiden under et varmere klima, eller hvis der bliver tilf{\o}rt mere ferskvand. Hvis den matematiske beskrivelse af processerne er tilstr{\ae}kkelig god og vores l{\o}sning tilstr{\ae}kkelig pr{\ae}cis, vil vi kunne bruge modellen til at forudsige, hvordan et system opf{\o}rer sig under {\ae}ndrede forhold. Dette g{\o}r en dynamisk model et st{\ae}rkt forvaltningsv{\ae}rkt{\o}j. Til sidst kigger vi lidt p{\aa}, hvordan en s{\aa}dan model er lavet i det marine modelleringsv{\ae}rkt{\o}j FlexSem og p{\aa} et eksempel p{\aa}, hvad den kan bruges til.",
author = "Janus Larsen",
year = "2019",
language = "Dansk",
note = "20. Danske Havforskerm{\o}de ; Conference date: 23-01-2019 Through 25-01-2019",
url = "https://www.dhm2019.dk",

}

RIS

TY - ABST

T1 - Hvorfor er hydrodynamiske modeller så lækre og hvordan ser der ud i motorrummet?

AU - Larsen, Janus

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - En dynamisk model er en matematisk beskrivelse af et system, som definerer den tidslige udvikling i systemets tilstand. Det kender vi f.eks. fra vejrudsigten, hvor luftens bevægelse, tryk og temperatur bliver forudsagt af en matematisk model. Helt tilsvarende kan man lave en sådan model for havets strømning, temperatur og saltindhold: en hydrodynamisk model. En af styrkerne ved denne type modeller er deres evne til at beskrive, hvordan systemet vil opføre sig under andre forhold, f.eks. i fremtiden under et varmere klima, eller hvis der bliver tilført mere ferskvand. Hvis den matematiske beskrivelse af processerne er tilstrækkelig god og vores løsning tilstrækkelig præcis, vil vi kunne bruge modellen til at forudsige, hvordan et system opfører sig under ændrede forhold. Dette gør en dynamisk model et stærkt forvaltningsværktøj. Til sidst kigger vi lidt på, hvordan en sådan model er lavet i det marine modelleringsværktøj FlexSem og på et eksempel på, hvad den kan bruges til.

AB - En dynamisk model er en matematisk beskrivelse af et system, som definerer den tidslige udvikling i systemets tilstand. Det kender vi f.eks. fra vejrudsigten, hvor luftens bevægelse, tryk og temperatur bliver forudsagt af en matematisk model. Helt tilsvarende kan man lave en sådan model for havets strømning, temperatur og saltindhold: en hydrodynamisk model. En af styrkerne ved denne type modeller er deres evne til at beskrive, hvordan systemet vil opføre sig under andre forhold, f.eks. i fremtiden under et varmere klima, eller hvis der bliver tilført mere ferskvand. Hvis den matematiske beskrivelse af processerne er tilstrækkelig god og vores løsning tilstrækkelig præcis, vil vi kunne bruge modellen til at forudsige, hvordan et system opfører sig under ændrede forhold. Dette gør en dynamisk model et stærkt forvaltningsværktøj. Til sidst kigger vi lidt på, hvordan en sådan model er lavet i det marine modelleringsværktøj FlexSem og på et eksempel på, hvad den kan bruges til.

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -