Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nils Ole Bubandt

PhD, Professor

Nils Ole Bubandt
Se relationer på Aarhus Universitet
 •  

 Publication Cover                 The Empty Seashell: Witchcraft and Doubt on an Indonesian Island     Democracy, Corruption and the Politics of Spirits in Contemporary Indonesia     Hverdagens Mysterier      Ethnos     Experiments in Holism - Theory and Practice in Contemporary Anthropology      Varieties of Secularism in Asia: Anthropological Explorations of Religion, Politics and the Spiritual     

 

Spændende nyt:

 • I august 2020 begynder jeg et års skrively finansieret af Carlsbergfondets Monograph Fellowship. Projektet vil munde ud i bogen The Last Paradise on Earth, en monografi om koraller, økoturisme og Jesu genkomst i et indonesisk ferieparadis. Jeg takker Carlsbergfondet for deres tillid og støtte.
 • Med støtte fra Det Svenske Videnskabsråd startede Sanne Krogh Groth fra Lunds Universitet og jeg i marts 2020 et tre-årigt forskningsprojekt med titlen Java-Futurism. Projektet er en æstetisk-antropologisk undersøgelse af noise og eksperimentel musik i Indonesien.  Igennem feltarbejde, performanceanalyser og online research vil vi afdække forbindelserne imellem musik, mystik, politik og fremtidsforestillinger og herigennem bidrage til en dekolonisering af vestlig musikhistorie og en provincialisering af universelle ideer om æstetik.  
 • I 2021 starter jeg sammen med Heather Swanson det fire-årige forskningsprojekt BLUE: Multispecies Ethnographies of Oceans in Crisis. Projektet, der er finansieret af Det frie Forskningsråd (FKK), undersøger fire af de globale kriser som verdenshavene står overfor: stigende havtemperaturer, forsuring, mikroplastforurening og invasive arter.

   

Nyeste publikationer: 

Mud overflows boreholes, politics and reason (2020)

 • Mit bidrag til Feral Atlas - det spændende interactive atlas over en mere-end-menneskelig antropocæn redigeret af Anna Tsing, Jennifer Deger, Alder Saxena og Feifei Zhou - beskriver de utæmmede og uhyggevækkende effekter af mudder på verdens største og sandsynligvis menneskeligt fremkaldt muddervulkan på øen Java. Læs bidraget og udforsk Feral Atlas universet  her.

Swimming with Crocodiles (Orion Magazine 2020)

 • Anna Tsing og jeg svømmer med krokodiler i Papua og reflekterer over den gamle frygt, som vi har vakt til live i det antropocæne. Orion Magazine er et førende online tidsskrift om miljø i USA. Læs artiklen her. 

Coral (2020)

 • Mit bidrag til Connectedness: An Incomplete Encyclopedia of the Anthropocene. Bogen, der er redigeret af Marianne Krogh, er del af den danske pavillion ved biennalen i Venedig. Se mere her.

Koralteori, eller hvad koraller kan lære antropologien om multispecies socialitet (2019).

 • Koralteori” er et etnografisk-biologisk forsøg på at forstå socialitet og subjektivitet som et multispecies fænomen ved at forbinde etnografiske erfaringer fra feltarbejde på et koralrev i den indonesiske provins Vest-Papua med indsigter fra marinbiologi. Koraller er sammensatte væsner, der på én gang er dyr, alger, svampe og bakterier. I det dobbelte lys af marinbiologi og papuansk millenarisme, hævder artiklen, peger koraller på subjektivitetens og det sociales fundamentalt multispecies karakter. Artiklen er udgivet i Norsk Antropologisk Tidsskrift og kan downloades her.

Of Wildmen and White Men: Cryptozoology and Inappropriate/d Monsters at the Cusp of the Anthropocene (2019)

 • På øen Halmahera i Indonesien er det forunderligste monster i junglen en europæer! Artiklen som er udgivet Journal of the Royal Anthropological Institute kan hentes her.

 

Når jeg ikke underviser, er jeg:

 • Redaktør (Editor-in-Chief) (med Mark Graham) af tidsskriftet Ethnos, et internationalt, peer-reviewet tidsskrift for antropologi.  Ethnos er optaget i Social Citation Index og og havde i 2019 en "impact factor" på 1,681 i Thompson Citation Report. Ethnos er dermed blandt de højest rangerende antropologiske tidsskrifter i verden.  Se mere her.
 • Professor II at UiT, The Arctic University of Norway in 2019 and 2020
 • Deltager i forskningsprojektet Java-Futurism: Experimental Music and Sonic Activism in Indonesia.  Projektet er ledet af Sanne Krogh Groth fra Lunds Universitet og finansieret fra 2020 til 2023 af Det Svenske Forskningsråd. Se mere her.
 • Deltager og medlem af styrekomiteen af forskningsprojektet “Comparative Analysis of Conspiracy Theories (COMPACT)”, finansieret af EU COST programmet.  Se mere her.
 • I 2016-2017 var jeg gæsteprofessor ved Arken Kunstmuseum i et udstillingsprojekt om det antropocæne. Se Youtube videoen om udstillingen her.

 

Tjek også følgende ud: 

(2019) Patchy Anthropocene. The Frenzies and Afterlives of Violent Simplifications (Current Anthropology) 

 • En samling af tolv fantastiske analyser af en "patchy Anthropocene" på tværs af biologi, historie, miljøstudier og antropologi.  I introduktionen til dette særnummer af tidsskriftet Current Anthropology argumenterer vi for at det antropocæne bør studeres i rum såvel som tid. “Patchy Anthropocene” er det konceptuelle redskab til analytisk at fremhæve landskabsstruktu som politisk-historiske størrelser, især dem vi kalder “modular simplifications” og “feral proliferations.” Særnummeret er resultatet af et særligt inviteret Wenner-Gren Symposium. Det kan downloades her.

(2018) Feral Dynamics of Post-industrial Ruin: An Introduction (Journal of Ethnobiology)

 • Introduktionen - skrevet sammen med Anna Tsing - til særnummer i tidsskriftet Journal of Ethnobiology (38.1) om Søby brunkulslejer nær Brande som et oplagt sted at studie af den antropocæne verdens "patchy" eller heterogene natur. Se mere her.

(2018) Seks teser om antropoæn

 • Seks grunde til at beholde begrebet antropocæn, på trods af alt. Bidrag til temanummmer om det antropocæne i online-tidsskriftet Turbulens. Se mere her

(2018) Anthropologists Are Talking ... About Capitalism, Ecology, Apocalypse. (Ethnos, 83.3)

 • Interview med Bruno Latour, Isabelle Stengers og Anna Tsing om deres fælles arbejde med at forstå verdens, modernitetens og kapitalismens fremtid i lyset af klima- og miljøforandring. Kan i en begrænset periode downloades fra Ethnos her.

(2017) Arts of Living on a Damaged Planet (University of Minnesota Press)

 • En antologi (redigeret med Anna Tsing, Heather Swanson og Elaine Gan) med bidrag fra førende naturvidenskabsfolk og humanister. Bogen, som har solgt i over 5000 eksemplarer, er en eksperimentel og tværdisciplinær udforskning af nysgerrighed som grundlaget for en dybere forståelse af verden og for mellem-artslig overlevelse i det antropocæne. Se mere her.

(2017) "From Head-hunter to Organ-thief: Verisimilitude, Doubt, and Plausible Worlds in Indonesia and Beyond" (Oceania)

 • En artikel om rygter om mytiske hovedjægerei Indonesien, der følger forvandlingen af disse hovedjægere til organ-tyve - en forvandling der kræver, hævder jeg, en 'more-than representational' analyse af disse figurer som politiske aktører. Se mere her.

(2014) The Empty Seashell. Witchcraft and Doubt on an Indonesian Island (Cornell University Press)

 • Et studie af hekseri som tvivl og modernitet som håb. Baseret på over tre års feltarbejde i Indonesien over en tyve-årig periode på Halmahera, den største af 'krydderiøerne' i Molukkerne følger bogen hvordan folk på Halmahera i de sidste hundrede år har engageret i den moderne verden i et desparat men hidtil forfejlet forsøg på at frigøre sig selv fra heksenes realitet. I en kritik af det konventionelle studie af hekseri som et udtryk for primitiv tro, er The Empty Seashell en undersøgelse af den tvivl og skepsis hvormed folk på Halmahera prøver at imødegå heksenes umulige virkelighed. Bogen modtog i 2015 Honorable Mention af the Clifford Geertz Prize in the Anthropology of Religion. Se mere om bogen her.
 • Bogen er blevet anmeldt i Oceania, American Anthropologists, Anthropological Forum, Anthropology of This Century, Sojourn, Magic, Ritual & Witchcraft, Anthropology Review Database og flere andre tidsskrifter. I 2017 var bogen genstand for et bog-symposium i tidsskriftet HAU, se mere her.
 • Læs også avisartiklen i Weekendavisen om lighederne imellem hekseri og klimaforandring her.

 

Jeg bastler i øjeblikket med: 

1. En monografi om koraller, økoturisme og Jesu genkomst i et indonesisk ferieparadis

2. En bog om eksperimentel musik, æstetik, mystik og politik i Indonesian (med Sanne Krogh Groth)

3. En bog med titlen Animal Magic, for Cambridge University Press

4. En artikel om sten og det antropocæne

5. En artikel om konspirationsteorier i Argentina, Indonesien, og Trump's USA (med Noa Vaisman)

6. En redigeret antologi om filosoffer på feltarbejde (med Thomas Schwartz Wentzer). Udkommer ved Routledge i 2021

7. En redigeret antologi om empiriske metoder til studiet af en antropocæn tidsalder (med Astrid Oberbeck Andersen og Rachel Cypher). Udkommer med University of Minnesota Press 2021

8. En bog der introducerer og placerer begrebet 'det antropocæne' i social teori (med DJØF forlag)

Forskningsområder

Vis alle (126) »

Vis alle (56) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 14281