DPU

Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ib Ravn

Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Standard

Motivation og psykologiske behov : Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . / Ravn, Ib.

Psykologi for sundhedsprofessionelle. red. / Rikke Vinter Hedensted ; Julie Wielandt Tejmers. København : G.E.C. GADs Forlag A/S, 2021.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Harvard

Ravn, I 2021, Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . i RV Hedensted & JW Tejmers (red), Psykologi for sundhedsprofessionelle. G.E.C. GADs Forlag A/S, København.

APA

Ravn, I. (2021). Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . Manuskript afsendt til publicering. I R. V. Hedensted , & J. W. Tejmers (red.), Psykologi for sundhedsprofessionelle G.E.C. GADs Forlag A/S.

CBE

Ravn I. 2021. Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . Hedensted RV, Tejmers JW, red. I Psykologi for sundhedsprofessionelle. København: G.E.C. GADs Forlag A/S.

MLA

Ravn, Ib "Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi ". og Hedensted , Rikke Vinter Tejmers, Julie Wielandt (red.). Psykologi for sundhedsprofessionelle. København: G.E.C. GADs Forlag A/S. 2021.

Vancouver

Ravn I. Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . I Hedensted RV, Tejmers JW, red., Psykologi for sundhedsprofessionelle. København: G.E.C. GADs Forlag A/S. 2021

Author

Ravn, Ib. / Motivation og psykologiske behov : Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi . Psykologi for sundhedsprofessionelle. red. / Rikke Vinter Hedensted ; Julie Wielandt Tejmers. København : G.E.C. GADs Forlag A/S, 2021.

Bibtex

@inbook{d027c3a53662427dbb719932d2c6dc16,
title = "Motivation og psykologiske behov: Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi ",
abstract = "Hvad skal der til, for at mennesker trives? Hvad kr{\ae}ves der, ikke bare for fysisk og mental sundhed, men ogs{\aa} for trivsel, livsudfoldelse og menneskelig opblomstring? Disse sp{\o}rgsm{\aa}l s{\o}ges besvaret i forskningen inden for positiv psykologi, som er emnet for dette kapitel. Vi skal stifte bekendtskab med det positiv-psykologiske forskningsprogram, der kaldes selvbestemmelsesteorien (Self-Determination Theory, SDT). N{\o}glebegreber i positiv psykologi er trivsel, flow, positive emotioner, {\textquoteright}subjective well-being”, karakterstyrker og lykke. Inden for SDT besk{\ae}ftiger man sig s{\ae}rligt med menneskers motivation og psykologiske behov. SDT{\textquoteright}s forskning i motivation peger p{\aa}, at man skal v{\ae}re varsom med ”motivere” andre mennesker med bel{\o}nninger, pr{\ae}mier og karakterer. Bedre resultater giver det, n{\aa}r for{\ae}ldre, ledere, l{\ae}rere og sundhedsprofessionelle s{\o}ger at tilfredsstille andre menneskers behov for (1) at opleve at man selv bestemmer i eget liv, (2) opleve sig som kompetent og handlingskraftig og (3) indg{\aa} i n{\ae}rende f{\ae}llesskaber med andre. N{\aa}r patienter og andre oplever at disse behov tilgodeses, vil deres trivsel forbedres og de vil v{\ae}re mere motiverede for at handle efter deres egne dybe interesser – fx for at blive raske eller forblive sunde. SDT tilbyder s{\aa}ledes en forst{\aa}else af patienten som et helt menneske, der s{\o}-ger at leve et liv i trivsel. Det kr{\ae}ver at vedkommendes behov for autonomi, kompetence og samh{\o}righed tilgodeses, og SDT peger p{\aa} en lang r{\ae}kke konkrete metoder og strategier, som sundhedsprofessionelle kan tage i brug for at hj{\ae}lpe til med at d{\ae}kke borgerens psykologiske behov og generobre livet efter eller med sygdom. ",
keywords = "Selvbestemmelsesteorien, Autonomi, Kompetence, Samh{\o}righed, Behovspsykologi, Motivation, Positiv psykologi, Behovsst{\o}tte",
author = "Ib Ravn",
year = "2021",
month = mar,
day = "2",
language = "Dansk",
editor = "{Hedensted }, {Rikke Vinter} and Tejmers, {Julie Wielandt }",
booktitle = "Psykologi for sundhedsprofessionelle",
publisher = "G.E.C. GADs Forlag A/S",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Motivation og psykologiske behov

T2 - Indsigter fra selvbestemmelsesteorien, en positiv psykologi

AU - Ravn, Ib

PY - 2021/3/2

Y1 - 2021/3/2

N2 - Hvad skal der til, for at mennesker trives? Hvad kræves der, ikke bare for fysisk og mental sundhed, men også for trivsel, livsudfoldelse og menneskelig opblomstring? Disse spørgsmål søges besvaret i forskningen inden for positiv psykologi, som er emnet for dette kapitel. Vi skal stifte bekendtskab med det positiv-psykologiske forskningsprogram, der kaldes selvbestemmelsesteorien (Self-Determination Theory, SDT). Nøglebegreber i positiv psykologi er trivsel, flow, positive emotioner, ’subjective well-being”, karakterstyrker og lykke. Inden for SDT beskæftiger man sig særligt med menneskers motivation og psykologiske behov. SDT’s forskning i motivation peger på, at man skal være varsom med ”motivere” andre mennesker med belønninger, præmier og karakterer. Bedre resultater giver det, når forældre, ledere, lærere og sundhedsprofessionelle søger at tilfredsstille andre menneskers behov for (1) at opleve at man selv bestemmer i eget liv, (2) opleve sig som kompetent og handlingskraftig og (3) indgå i nærende fællesskaber med andre. Når patienter og andre oplever at disse behov tilgodeses, vil deres trivsel forbedres og de vil være mere motiverede for at handle efter deres egne dybe interesser – fx for at blive raske eller forblive sunde. SDT tilbyder således en forståelse af patienten som et helt menneske, der sø-ger at leve et liv i trivsel. Det kræver at vedkommendes behov for autonomi, kompetence og samhørighed tilgodeses, og SDT peger på en lang række konkrete metoder og strategier, som sundhedsprofessionelle kan tage i brug for at hjælpe til med at dække borgerens psykologiske behov og generobre livet efter eller med sygdom.

AB - Hvad skal der til, for at mennesker trives? Hvad kræves der, ikke bare for fysisk og mental sundhed, men også for trivsel, livsudfoldelse og menneskelig opblomstring? Disse spørgsmål søges besvaret i forskningen inden for positiv psykologi, som er emnet for dette kapitel. Vi skal stifte bekendtskab med det positiv-psykologiske forskningsprogram, der kaldes selvbestemmelsesteorien (Self-Determination Theory, SDT). Nøglebegreber i positiv psykologi er trivsel, flow, positive emotioner, ’subjective well-being”, karakterstyrker og lykke. Inden for SDT beskæftiger man sig særligt med menneskers motivation og psykologiske behov. SDT’s forskning i motivation peger på, at man skal være varsom med ”motivere” andre mennesker med belønninger, præmier og karakterer. Bedre resultater giver det, når forældre, ledere, lærere og sundhedsprofessionelle søger at tilfredsstille andre menneskers behov for (1) at opleve at man selv bestemmer i eget liv, (2) opleve sig som kompetent og handlingskraftig og (3) indgå i nærende fællesskaber med andre. Når patienter og andre oplever at disse behov tilgodeses, vil deres trivsel forbedres og de vil være mere motiverede for at handle efter deres egne dybe interesser – fx for at blive raske eller forblive sunde. SDT tilbyder således en forståelse af patienten som et helt menneske, der sø-ger at leve et liv i trivsel. Det kræver at vedkommendes behov for autonomi, kompetence og samhørighed tilgodeses, og SDT peger på en lang række konkrete metoder og strategier, som sundhedsprofessionelle kan tage i brug for at hjælpe til med at dække borgerens psykologiske behov og generobre livet efter eller med sygdom.

KW - Selvbestemmelsesteorien

KW - Autonomi

KW - Kompetence

KW - Samhørighed

KW - Behovspsykologi

KW - Motivation

KW - Positiv psykologi

KW - Behovsstøtte

M3 - Bidrag til bog/antologi

BT - Psykologi for sundhedsprofessionelle

A2 - Hedensted , Rikke Vinter

A2 - Tejmers, Julie Wielandt

PB - G.E.C. GADs Forlag A/S

CY - København

ER -