DPU

Aarhus Universitets segl

Ib Ravn

Positiv psykologi: indsigter fra selvbestemmelsesteorien

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Hvad skal der til, for at mennesker trives? Hvad kræves der, ikke bare for fysisk og mental sundhed, men også for trivsel, livsudfoldelse og menneskelig opblomstring? Disse spørgsmål søges besvaret i forskningen inden for positiv psykologi, som er emnet for dette kapitel. Vi skal stifte bekendtskab med det positiv-psykologiske forskningsprogram, der kaldes selvbestemmelsesteorien (Self-Determination Theory, SDT).

Nøglebegreber i positiv psykologi er trivsel, flow, positive emotioner, ’subjective well-being”, karakterstyrker og lykke. Inden for SDT beskæftiger man sig særligt med menneskers motivation og psykologiske behov.

SDT’s forskning i motivation peger på, at man skal være varsom med ”motivere” andre mennesker med belønninger, præmier og karakterer. Bedre resultater giver det, når forældre, ledere, lærere og sundhedsprofessionelle søger at tilfredsstille andre menneskers behov for (1) at opleve at man selv bestemmer i eget liv, (2) opleve sig som kompetent og handlingskraftig og (3) indgå i nærende fællesskaber med andre. Når patienter og andre oplever at disse behov tilgodeses, vil deres trivsel forbedres og de vil være mere motiverede for at handle efter deres egne dybe interesser – fx for at blive raske eller forblive sunde.

SDT tilbyder således en forståelse af patienten som et helt menneske, der sø-ger at leve et liv i trivsel. Det kræver at vedkommendes behov for autonomi, kompetence og samhørighed tilgodeses, og SDT peger på en lang række konkrete metoder og strategier, som sundhedsprofessionelle kan tage i brug for at hjælpe til med at dække borgerens psykologiske behov og generobre livet efter eller med sygdom.
OriginalsprogDansk
TitelPsykologi og sundhedspsykologi for sundhedsprofessionelle
RedaktørerRikke Vinter Hedensted , Julie Wielandt Tejmers
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagGad
Udgivelsesårfeb. 2023
Sider153-170
Kapitel9
ISBN (Elektronisk)9788712061045
StatusUdgivet - feb. 2023

    Forskningsområder

  • Selvbestemmelsesteorien, Autonomi, Kompetence, Samhørighed, Behovspsykologi, Motivation, Positiv psykologi, Behovsstøtte

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 213601617