Aarhus Universitets segl

Ib Ravn

Finansbobler forklaret ud fra, at penge skabes af banker gennem udlånet

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationFormidling

Jeg forsøger her at fortolke finansbobler som udtryk for den måde, penge oftest skabes på - nemlig som udlån og gæld, først gennem brudte gældsrelationer i tidlige samfund og senere gennem bankers udlån. Mit argument er i bred overensstemmelse med historisk og aktuel viden, om end jeg ikke fremfører præcis evidens (jeg nævner centrale forskere i parentes hist og pist). Denne tekst omhandler principperne.

Fra opsamlingen:

55. Penge er krav på ressourcer, og når banker gennem långivning sætter flere penge i omløb, end der er ressourcer, må det gå galt. Stormløb og bobler kunne ikke forekomme, hvis banker ikke gennem udlånet skabte flere penge end godt er. Denne overdrevne pengeskabelse fører i værste fald, dvs. i mere eller mindre uregulerede systemer, til stormløb, bobler og kriser.

56. I et system med konkurrence mellem bankerne vil det til sidst føre til, at de låner for risikabelt ud. Dårlige låntagere kan ikke afdrage og banken får likviditetsproblemer, også hvor et clearingsystem normalt kan klare problemerne for enkeltbanker. Andre banker eller centralbanken kan søge at afbøde skaden ved at skabe mere likviditet til den nødstedte bank, og en krise kan måske undgås. Hvor en krise opstår, tilskrives den ofte utilstrækkelig regulering, mens jeg i det ovenstående har hævdet, at det skyldes en systemfejl: det forhold, at bankernes udlån skaber nye penge.
OriginalsprogDansk
Udgivelsesår5 jan. 2021
StatusUdgivet - 5 jan. 2021

    Forskningsområder

  • Penge, Pengeskabelsen, Banker, Finansboble, Gæld, Stormløb, finanskrise, Samfund/samtid

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 206936675