Billede af Nina Javette Koefoed
 • Jens Chr. Skous Vej 5

  8000 Aarhus C

  Danmark

20002024

Publikationer pr. år

Personlig profil

Profil

Nina Javette Koefoed er professor i det tidlig moderne og det 19. århundredes historie og afdelingsleder på afdeling for Historie og Klassiske Studier ved Aarhus Universitet, Danmark. Hun er medlem af styregruppen for forskningscentret LUMEN, Centre for the Study of Lutheran Theology and Confessional Societies. Hun har været leder af Center for Kønsstudier på AU og leder af ph.d.-programmet i Historie, Arkæologi og Klassiske Studier. Hun har været aktivt involveret i det politiske arbejde på universitetet, bl.a. som medlem af og formand for Akademisk Råd på Arts og som medlem af Forskningsetisk Komite.

Hun har været PI for forskningsprojektet, Lutherdom og dansk samfundsudvikling,  og co-PI for den danske del af det komparativt projekt, Den Nordiska hushållstaten - variationer på ett tema av Luther. Hun har en stærk forskningsinteresse i, hvordan religion har påvirket samfundet og har undersøgt dette gennem sine studier af 1700-tallets husholdninger, tidlig moderne autoritet og interaktioner mellem subjekt og 'stat', f.eks. gennem supplikker og lovgivningsprocesser, 1800-tallets medborgerskab, fattighjælp og den tidlige velfærdsstat. Hun har en voksende interesse i digitale metoder, især brugen af kunstig intelligens til at transskribere håndskrevne kilder. Hun var PI på forskningsinfrastrukturprojektet Making the 18th century accessible og er i øjeblikket PI på et andet forskningsinfrastrukturprojekt, Voices of the People. A Digital Platform for 18th Century Petitions

Hun er forfatter til monografien Besovede kvindfolk og ukærlige barnefædre. Køn, ret og sædelighed i 1700-tallets Danmark og har været medredaktør på flere internationale antologier (f.eks. Gender in Urban Europe: Sites of Political Activity and Citizenship, 1750-1900 (Routledge); Lutheranism and Social Responsibility (Vandenhoeck & Ruprecht); Reformation and Everyday Life (Vandenhoeck & Ruprecht)) og særnumre (f.eks. Journal of Family History; Pietismus und Neuzeit). Hun har skrevet og været medforfatter til artikler i nationale og internationale tidsskrifter, f.eks. Journal of Historical Sociology, Journal of Family History, Scandinavian Journal of History.

Emneord

 • Kulturhistorie
 • Kønshistorie
 • Politisk historie

Fagområder

 • tidlig moderne hushold
 • supplikker
 • 1800-tallets medborgerskab
 • fattighjælp og velfærd
 • konfessionelle samfund

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne, hvor Nina Javette Koefoed er aktive. Disse emneetiketter kommer fra dennes persons arbejder. Sammen danner de et unikt fingerprint.
 • 1 Lignende profiler

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller