Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Eva Silberschmidt Viala

Attraktive arbejdspladser i staten

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

I denne rapport præsenteres en undersøgelse af den attraktive arbejdsplads i staten. Undersøgelsen er baseret på en række personlige interviews og en spørgeskemaundersøgelse på 10 arbejdspladser: otte statslige, en kommunal og en privat arbejdsplads. Endvidere indgår kvalitative data fra fokusgruppemøder med unge fra ungdomsuddannelserne og fra de videregående uddannelser i undersøgelsen.

Perspektivet i undersøgelsen er både fastholdelse af medarbejdere og ledere i den statslige sektor og tiltrækning af nye medarbejdere.

Formålet med undersøgelsen er at tegne et nuanceret billede af, hvad medarbejdere og ledere på statslige arbejdspladser opfatter som attraktivt, og herunder at beskrive de faktorer, som har størst betydning for både medarbejderes og ledelsens opfattelse af, hvad der gør en arbejdsplads attraktiv. Derudover belyser undersøgelsen holdninger og vurderinger hos ledere og medarbejdere i staten af den attraktive arbejdsplads som et ideal.

Undersøgelsen har givet en række spændende resultater. Den peger for det første på, at den primære faktor i at skabe en attraktiv arbejdsplads er jobfaktoren. Det vil sige, det at have et varieret, meningsfuldt og interessant arbejde med mulighed for at anvende faglige og personlige kvalifikationer og med indflydelse på faglige og personlige udviklingsmuligheder.

Undersøgelsen peger for det andet på, at andre faktorer som opgaveselvstændighed, organisationskultur, ledelsesforhold samt institutionens omdømme har stor betydning for vurderingen af en arbejdsplads attraktivitet.

For det tredje viser undersøgelsen, at der er en stor variation i, hvad der defineres som betydningsfulde faktorer i forhold til at gøre en arbejdsplads attraktiv. Med undtagelse af jobfaktoren, som på halvdelen af de statslige arbejdspladser vurderes som den vigtigste faktor, er der stor forskel på tværs af casearbejdspladserne, personalegrupper, køn, alder samt mellem ledere og medarbejdere.

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedFinansminsteriet, DK
Antal sider150
StatusUdgivet - 1998
Eksternt udgivetJa

Bibliografisk note

Medforfatter

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 197126