Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Else-Marie Buch Leander

Ekstern vip

Else-Marie Buch Leander
Se relationer på Aarhus Universitet

Forskningsprojekt: "Frygt for seksuelle overgreb på børn"

 

Projektet er samfinansieret mellem Aarhus Universitet og BUPLs Forskningspulje, der har bevilliget en million kroner.

 

Projektet undersøger de sammenhænge, der ligger bag det store fokus på seksuelle overgreb på børn i disse år samt de institutionelle, kulturelle og diskursive udtryk og konsekvenser, som frygten får i hele samfundet og i særdeleshed i daginstitutioner.

 

Fokus er på:

  • Frygt for seksuelle overgreb på børn i børneinstitutioner samt pædagogisk personales frygt for uberettiget mistanke om seksuelle overgreb
  • Praksisændringer i børneinstitutioner på baggrund af frygt: herunder retningslinjer til beskyttelse af børn og personale
  • Udviklingen i synet på børns seksualitet og doktorlege hos forældre og pædagogisk personale samt den måde, hvorpå legene håndteres i børneinstitutioner
  • Diskrimination og stigmatisering af mandlige pædagoger

Ph.d.-projektet indebærer:

  1. et kvalitativt interviewprojekt med forældre og pædagogisk personale i en daginstitution
  2. interviews med mandlige pædagoger, der har været under anklage for overgreb på børn i deres institution

Der er tale om et både empirisk og teoretisk projekt. Teoretisk er projektet stærkt interdisciplinært, men placerer sig ikke mindst inden for frygtforskningen og analyserer frygt inden for en større forståelsesramme af bl.a. risikosamfund og kulturelle narrativer.

 

Else-Marie Buch Leander er medlem af Forskningsgruppen Paradox, der forsker i frygt for pædofili og frygt for pædofilianklage.

Se forskningsgruppens hjemmeside:

http://smk.au.dk/forskning/forskningsgruppen-paradox/

 

BOGUDGIVELSE: Else-Marie Buch Leander har i foråret 2015 udgivet den filosofiske bog "Bataille og suveræniteten" på Forlaget Philosophia. Bogen er en analyse af Georges Batailles (1897-1962) suverænitetsbegreb, set i lyset af Hegel, Kojève og Sade.

 

Georges Batailles forfatterskab er et af de mest radikale inden for vestlig filosofi. Ifølge Batailles suverænitetsbegreb består menneskets frihed i at overskride nyttesamfundets snævre grænser. Vi er suveræne, ikke når vi arbejder, men når vi hengiver os til alt det overflødige - erotikken, latteren, spillet, kunsten og døden.

"Med sin krystalklare fremstilling af suveræniteten hos Bataille får forfatteren argumenteret overbevisende for det tilsyneladende paradoks, at det utilstrækkelige og 'tilintetgjorte' mennesket også er det stærkeste, netop fordi det ikke er herre i eget hus og derfor må søge fællesskabet"
          - Mikkel Bogh, direktør, Statens Museum for Kunst

"One of the best books on Bataille that i have read in a very long while"
          - Mikkel Borch-Jacobsen, professor, University of Washington

"Else-Marie Buch Leander yder et stort bidrag til den danske Bataille-modtagelse"
          - Steen Bille Jørgsen, lektor, Aarhus Universitet

Link til Steen Bille Jørgensens fulde anmeldelse. 

Link til Forlaget Philosophia.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Else-Marie Buch Leander har i 2014 bidraget med et kapitel i antologien "Professionel kærlighed" på forlaget Dafolo. Kapitlet handler om pædofilifrygtens indvirkning på muligheden for at udøve kærlig omsorg til børn i daginstittuioner i dag.

Link til omtale af bogen.

 

Forskningsområder

Vis alle (14) »

Vis alle (3) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 19400901