DPU

Aarhus Universitets segl

Bergthora Kristjansdottir

Læremidlernes danskfag

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningpeer review

Publikationen "Hvor er danskfaget?" er en forskningsantologi der har til formål at præsentere og formidle et forskningsprojekt gennemført af en forskergruppe centreret omkring forskningsmiljøet i dansk didaktik, afdelingen for fagdidaktik DPU på Aarhus Universitet
Projektet er udviklet og gennemført som et mixed methods design bestående af henholdsvis en kvantitativ og en kvalitativ del.
I projektet udgøres den kvantitative del af en spørgeskemaundersøgelse blandt et repræsentativt antal dansklærere på tværs af klassetrin om deres brug af læremidler (analoge så vel som digitale). Blandt andet oplyser lærerne deres hyppigst anvendte og deres foretrukne læremidler. På baggrund af de indkomne data er foretaget en typologisering og en indholdskategorisering af det samlede læremiddellandskab til danskundervisning. En sådan samlet empirisk undersøgelse af læremiddelbrug i danskfaget er ikke tidligere lavet i Danmark.
Den kvalitative del af projektet består af en række fagdidaktiske analyser af de mest anvendte og udbredte læremidler inden for danskfagets forskellige faglige områder (litteratur, medier, læsning, sprog, skriftlighed mm.). Disse læremidler er udvalgt på baggrund af data fra den kvantitative undersøgelse. Ud fra forskellige teoretiske perspektiver undersøges det i disse analyser hvilke muligheder og begrænsninger læremidlerne rummer som fagligt og fagdidaktisk grundlag for lærernes konkretisering af danskfaget i undervisning. Med koblingen af den kvantitative og den kvalitative del af undersøgelsen er bestræbelsen i projektet at tegne et præcist og nuanceret portræt af danskfaget i grundskolen som det ser ud i disse år.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Antal sider286
ISBN (Trykt)978 87 7184 126 8
StatusUdgivet - 24 okt. 2017
SerietitelDidaktiske studier
ISSN0908-1437

    Forskningsområder

  • Dansk, Læremidler, Undervisningsmaterialer, Didaktik, Fagdidaktik, Mixed methods studie, Grundskole, Dansk/læse/skrive, Undervisning

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 107469546