Aarhus Universitets segl

A.S. Dobat

Arkæologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Arkæologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark. / Dobat, A.S.; Dobat, Armin S. .
I: Arkæologisk Forum, Bind 43, 2020, s. 11-24.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

Dobat, AS & Dobat, AS 2020, 'Arkæologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark', Arkæologisk Forum, bind 43, s. 11-24.

APA

Dobat, A. S., & Dobat, A. S. (2020). Arkæologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark. Arkæologisk Forum, 43, 11-24.

CBE

MLA

Dobat, A.S. og Armin S. Dobat. "Arkæologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark". Arkæologisk Forum. 2020, 43. 11-24.

Vancouver

Author

Dobat, A.S. ; Dobat, Armin S. . / Arkæologi som terapi : Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark. I: Arkæologisk Forum. 2020 ; Bind 43. s. 11-24.

Bibtex

@article{150e5ad3e77d4ddca3438f83cb63cffb,
title = "Ark{\ae}ologi som terapi: Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark",
abstract = "Privat metaldetektorbrug og jagten p{\aa} oldtidsfund er en popul{\ae}r fritidsbesk{\ae}ftigelse for et stigende antal danskere. Resultaterne af en online sp{\o}rgeunders{\o}gelse kaster lys p{\aa} en hidtil overset dimension af detektorhobbyen, nemlig dens brug som aktiv selvterapi. Unders{\o}gelsens m{\aa}lgruppe var aktive detektorbrugere med psykiske problemer som depression, stress, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Vores resultater viser, at metaldetektorhobbyen for denne gruppe har en varig og positiv indflydelse p{\aa} deres velv{\ae}re og psykiske sundhed. For enkeltes vedkommende viser resultaterne s{\aa}gar, at hobbyen har lindret eller gjort det nemmere at h{\aa}ndtere deres psykologiske problemer. Vores unders{\o}gelse kaster dermed ogs{\aa} lys over ark{\ae}ologiens potentiale som socialt aktiv og som kilde til mental sundhed, personligt velv{\ae}re og lykkef{\o}lelse. Denne alternative brug af ark{\ae}ologien {\aa}bner for en lang r{\ae}kke perspektiver og muligheder for dansk museumsark{\ae}ologi i det hele taget.",
author = "A.S. Dobat and Dobat, {Armin S.}",
year = "2020",
language = "Dansk",
volume = "43",
pages = "11--24",
journal = "Ark{\ae}ologisk Forum",
issn = "1399-5545",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Arkæologi som terapi

T2 - Metaldetektor hobbyen og mental sundhed i Danmark

AU - Dobat, A.S.

AU - Dobat, Armin S.

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - Privat metaldetektorbrug og jagten på oldtidsfund er en populær fritidsbeskæftigelse for et stigende antal danskere. Resultaterne af en online spørgeundersøgelse kaster lys på en hidtil overset dimension af detektorhobbyen, nemlig dens brug som aktiv selvterapi. Undersøgelsens målgruppe var aktive detektorbrugere med psykiske problemer som depression, stress, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Vores resultater viser, at metaldetektorhobbyen for denne gruppe har en varig og positiv indflydelse på deres velvære og psykiske sundhed. For enkeltes vedkommende viser resultaterne sågar, at hobbyen har lindret eller gjort det nemmere at håndtere deres psykologiske problemer. Vores undersøgelse kaster dermed også lys over arkæologiens potentiale som socialt aktiv og som kilde til mental sundhed, personligt velvære og lykkefølelse. Denne alternative brug af arkæologien åbner for en lang række perspektiver og muligheder for dansk museumsarkæologi i det hele taget.

AB - Privat metaldetektorbrug og jagten på oldtidsfund er en populær fritidsbeskæftigelse for et stigende antal danskere. Resultaterne af en online spørgeundersøgelse kaster lys på en hidtil overset dimension af detektorhobbyen, nemlig dens brug som aktiv selvterapi. Undersøgelsens målgruppe var aktive detektorbrugere med psykiske problemer som depression, stress, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Vores resultater viser, at metaldetektorhobbyen for denne gruppe har en varig og positiv indflydelse på deres velvære og psykiske sundhed. For enkeltes vedkommende viser resultaterne sågar, at hobbyen har lindret eller gjort det nemmere at håndtere deres psykologiske problemer. Vores undersøgelse kaster dermed også lys over arkæologiens potentiale som socialt aktiv og som kilde til mental sundhed, personligt velvære og lykkefølelse. Denne alternative brug af arkæologien åbner for en lang række perspektiver og muligheder for dansk museumsarkæologi i det hele taget.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 43

SP - 11

EP - 24

JO - Arkæologisk Forum

JF - Arkæologisk Forum

SN - 1399-5545

ER -