Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Armin W. Geertz

Hvorfor, hvorfra (og hvornår) kom religion?

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisReviewForskningpeer review

I denne artikel præsenterer jeg med udgangspunkt i den kognitive og den neurobiologiske religionsvidenskab mine refleksioner over religionens evolution. To aspekter af hjernen er afgørende for vores evolution. Den ene er udvidelsen af de emotionelle og indre dele af hjernen og den anden er udvidelsen af hjernebarken. Førstnævnte var en nødvendig forudsætning for udviklingen af levedygtige social systemer og sidstnævnte for udviklingen af stenredskaber og anden materiel kultur. Hertil kommer at hjernens udvikling hang kausalt sammen med den voksende social kompleksitet og den kulturelle udvikling, som denne kompleksitet førte med sig. Hjernen har den særlige egenskab, at den ikke er fuldt udviklet ved fødslen og først er “moden” efter to årtiers sociale og kulturelle liv, hvor også hjerneskallen først er vokset endelig sammen (for kvinder 18 år for mænd 21 år). Således bliver det ufærdige dyr færdiggjort inden for en specifik kultur. Når man ser på de seneste landvindinger inden for neuropsykologien, er der fire kendetegn, som jeg mener, er konstituerende for mennesket. Disse er: en finudviklet social kognition, en kommunikations- og samarbejdsdrift, en bedragerisk hjerne samt en overtroisk hjerne med tendens til ualmindelige mentale og/eller emotionelle oplevelser. Disse egenskaber er en nødvendig forudsætning for religiøst adfærd. Når man ser på de arkæologiske vidnesbyrd i jagten på det religiøse menneske, skal man gå betydeligt længere tilbage end Homo sapiens, ja, man skal langt tilbage i homininlinjen. De første proto-religiøse træk synes at komme til syne med Homo heidelbergensis (mellem 600.000 og 400.000 år siden).

KEYWORDS: religion; evolution; cognitive science of religion; definition of religion; neurobiology of religion; method and theory in the study of religion.
OriginalsprogDansk
TidsskriftReligionsvidenskabeligt Tidsskrift
Vol/bind67
Nummer67
Sider (fra-til)111-137
Antal sider27
ISSN0108-1993
DOI
StatusUdgivet - 2018

    Forskningsområder

  • evolution og religion, kognitiv religionsvidenskab, neurobiologi, religionspsykologi, religionssociologi, religionshistorie, kulturel evolution, social evolution, Religion, Cognitive science of religion, Neurobiology of religion, Evolution, Definition of religion, Method and theory in the study of religion

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 120613762